2013-12-24 07:00:00
Dacia Duster ide na
Dacia Duster ide na Dakar 2014 obhajovať minuloročný štart s cieľom dosiahnuť lepšie umiestnenie.
Zdroj: Renault Motorsport

Dacia Duster od Renaultsportu sa chystá na rallye Dakar 2014

Niekto trávi vianočné sviatky v kruhu rodiny a blízkych, niekto na ceste na svetoznámu vytrvalostnú súťaž.

Má tam namierené aj Dacia Duster, ktorá štartovala už minulý rok. Samozrejme ako Renault Duster, lebo pod takým menom ju poznajú vo väčšine krajín, kde sa predáva. Aj v Južnej Amerike, hlavne v Argentíne, kade tiež Rallye Dakar povedie.

Je paradoxom, že „falošný Renault“ štartuje na „falošnej“ rely, ktorá sa nielen že najazdí do Dakaru, ako bývalo zvykom, ale dokonca už ani na kontinente, kde sa Dakar anchádza. Posledných pár rokov sú totiž jej pôsobiskom práve pisty a nehostinné púšte Južnej Ameriky...

Napriek tomu, že Dacia štartuje „prezlečená“ za Renault, chcú tamojších pomerov dobre známe dve posádky Argentínčanov využiť vo svoj prospech a dosiahnuť vyššie, ako pri svojom debute v minulom roku, keď najlepšia skončila na 29. mieste.

Zdroj: Renault Motorsport

Preto Renaultsport pripravil pretekársky špeciál, ktorý s pôvodným Dusterom nemá veľa spoločného. Automobilka zatiaľ neupresnila podrobnejšie špecifikácie auta, vieme však, že sú to autá, ktoré majú pod kapotou benzínové šesťvalce s objemom 3,5 litra a s výkonom 220 kW, teda okolo 300 koní.

Auto má celkom inú, viac klenutú strechu a chýbajú mu zadné dvere. Úspora hmotnosti bol jeden hlavný dôvod, ten druhý je ľahká dostupnosť rezervných kolies, lebo na kamenistých tratiach o prierazy pneumatík nie je núdza.

Zdroj: Renault Motorsport
Zdroj: Renault Motorsport

Renault Duster Team sa teda pokúsi posunúť čo najvyššie povedomie o športových aktivitách automobilky už od 4. januára , keď slávna Rallye Dakar štartuje z argentínskeho Rosaria a bude pokračovať aj cez Bolíviu do Chile, kde sa 18. januára končí vo Valparaise.

Ako vidno z priloženého videa, ktoré vzniklo pri testovaní, Dacia alias Renault  Duster je pripravená a jazdci tiež.

Jozef Vydra
ZDROJ: Renault sport

Komentáre k článku


Stream naživo