2013-03-04 20:00:00
Car of the Year
VW Golf získal po vyše dvadsiatich rokoch znova titul Auto roka, tentoraz s vyše dvojnásobným náskokom.

Car of the Year 2013: víťazom je Golf po 20 rokoch

Siedma generácia modelu Volkswagen Golf bola v predvečer ženevského autosalónu menovaná víťazom ocenenia Auto roka 2013.

Bolo to komplexné víťazstvo s obrovským náskokom, v ktorom nový Golf získal 414 bodov pred dvojčatami Toyota GT86/Subaru BR-Z (dostali 202 bodov) a Volvom V40 so 189 bodmi. 

Golf už raz vyhral súťaž Car of the Year v roku 1992, keď sa ziskom titulu mohol pýšiť jeho predchodca tretej generácie. Golf je pritom jediným modelom spolu s Renaultom Clio (tituly získal v rokoch 1991 a 2006), ktorý zvíťazil po druhý raz. Za posledných 38 rokov skončila v súťaži Auto roka každá generácia Golfa pri svojej nominácii medzi prvými troma. Hneď prvý Golf mal blízko k víťazstvu, nakoniec skončil v roku 1975 na druhom mieste.

Nový Golf ohodnotila porota zložená z 58 novinárov z 22 krajín. Každý z nich mohol rozdeliť 25 bodov. Až piati mu dali maximálne možných desať bodov, najnižšie ohodnotenie boli tri body a ani jeden z hlasujúcich novinárov ho nenechal bez bodu. Cenu nakoniec získal vďaka jeho vyváženosti a vynikajúcim úspechom v oblasti bezpečnosti, spotreby paliva, dynamiky a komfortu. Napriek zachovaniu tradičného obrazu je „pod kožou“ úplne nový, s ľahkou štruktúrou založenou na novej flexibilne platforme MQB koncernu VW pre vozidlá s priečne uloženými motormi. A čo ešte stojí v „dôvodovej správe“ k zisku tohto prestížneho síce „len“ európskeho, ale najprestížnejšieho titulu?

Zdroj: VW

Zdroj: VW

Jury sa nakoniec rozhodla v prospech tohto vozidla aj preto, že členov zaujala pekná kabína s klasickým štýlom a analógovými prístrojmi, priestrannosťou a materiálmi, ktoré prinášajú vynikajúci pocit, prispievajúci k vnímanej kvalite. Spolu s aktualizovaným ESP má veľa aktívnych bezpečnostných prvkov, ako aktívne brzdenie nielen v oblasti prevencie kolízie, ale aj v prípade nehody, detekciu únavy vodiča, systém na udržanie v jazdnom pruhu a adaptívny tempomat. Jazdné vlastnosti, príjemné zvezenie a sluchové pohodlie sú tiež veľmi upokojujúce. Pri uvedení sa predstavil  ako 3 a 5 dverový hatchback, teraz pribudne ďalšia karosárska verzia Variant s rozšíri sa ponuka verzií a ďalšoa paleta motor. prevedení ako ďalšiu ponuku. Ponuka motorov sa tiež zvýši, to všetko zohralo svoju rolu pri voľbe nového víťaza.

Poradie

Model vozidla

Počet bodov

1.

Volkswagen Golf

414

2.

Subaru BRZ / Toyota GT86

202

3.

Volvo V40

189

4.

Ford B-max

148

5.

Mercedes triedy A

138

6.

Renault Clio

128

7.

Peugeot 208

120

8.

Hyundai i30

111

Napriek tomu, že už vieme, ako to celé dopadlo a kto je víťaz, voľba to nebola jednoduchá, hoci výsledok je jednoznačný. Porota naozaj mala čo robiť a vybrať to najlepšie bolo náročné:

Jozef Vydra
ZDROJ: caroftheyear.org

Komentáre k článku


Stream naživo