2013-02-19 08:58:27
Slováci cestujú na mesiac:
Pätnásťkilometrový úsek medzi Malou Domašou a Turanami nad Ondavou je posiaty výtlkmi, problém prejsť majú aj kamióny.
Zdroj: Eduard Panko

Slováci cestujú na mesiac: Tu je VIDEO ako dôkaz!

Jazdiť v týchto dňoch po našich cestách je v niektorých lokalitách hotová kozmická prechádzka. Prečo to nevyužiť, keď máme takú úžasnú technológiu?

Kde inde by sa totiž dala lepšie nasimulovať jazda mesačnou krajinou, ako u nás? Také rozbité cesty môžu mať len tam, kde ich nemajú vôbec! Niekedy koloval vtip: aký je rozdiel medzi opitým a triezvym vodičom? Triezvy kľučkuje – vyhýba sa dieram na ceste... Dnes kľučkujú všetci - aj tak sa niet kam vyhnúť. Počet dier na cestách už pravdepodobne niekoľkokrát prevýšil počet Slovákov. Zjazvený povrch Mesiaca je so svojim krátermi ultrahladká plocha proti tomu, čo je na našich "vozovkách".

Rozpadávajú sa nám doslova pod kolesami. Zanedbaná údržba predchádzajúcich rokov sa vypomstila. Čo nerozbili preťažené kamióny, to dokončili spoločne voda a mráz. Striedanie teplôt, ktoré sa túto zimu menili veľmi často, zvýraznilo svoje deštrukčné pôsobenie. A je jedno, či pod Tatrami, alebo v nížinách južného Slovenska. Mrazy urobili svoje na celom území a dali našim cestám zabrať. Presnejšie – zlikvidovali ich.

Rozbité cesty od východu po západ

Cesty sú v katastrofálnom stave na celom Slovensku. A nezáleží ani na tom, akej sú triedy, či kto ich spravuje. Deravé sú ako ementál. Nie je umenie trafiť sa do jám a výtlkov. Umením je nájsť tie najmenšie, lebo vyhnúť sa im poriadne nedá. Potvrdzujú to aj vaše tipy, ktoré ste nám poslali. Toto tu ešte nebolo! Akoby invázia meteoritov spred pár dní nedopadla do Ruska, ale presne a cielene na cesty Slovenska.

Správcovia ciest sa „vyzúvajú“ z povinnosti nahradiť škody alibistickým umiestňovaním dopravných značiek, ktoré upozorňujú na rozbité cesty. Dokonca sa také informácie dostávajú aj do hlásení o (ne)zjazdnosti našich ciest. Dnes, v pondelok 18. februára vyšla správa, z ktorej časť citujeme: „Na ceste I/2 na nadjazde nad diaľnicou D2 pri Zohore a pri čerpacej stanici Jurki je osadené dopravné značenie "Iné nebezpečenstvo" pre nebezpečné výtlky.“ Takýmto spôsobom sa snažia cestári zbaviť objektívnej zodpovednosti za stav ciest.

Už toho bolo dosť! Nemyslíte?

Treba sa brániť a správcov žalovať vo veľkom. Benzín je drahý, cestná daň nie je nízka, za kúsok diaľnice platíme toľko, čo Švajčiari za ich celú sieť diaľnic. Už by konečne mali peniaze z našich daní skončiť naozaj tam, kde patria.

Pozrite sa na video, ktoré ukazuje časť cesty prvej triedy (!) I/75 medzi Novými Zámkami a Šahami, presnejšie úseku Tekovské Lužany – Demandice. Čo k tomu dodať? Ak už máte našetrené na poriadny off-road, alebo šetríte na tank, potom sa bez obáv môžete vydať na naše cesty. Inak, radšej zostante doma. Že by to bol zámer a cieľ?

Nie, naozaj to nie je výnimka. Na potvrdenie, že cesty máme rozbité všade, ešte jeden dôkaz – tentoraz zo Zvolena. Veľké rozdiely nehľadajte - ani ich nenájdete.

Keby to nebolo také vážne, bolo by to až smiešne, ako si (ne)vážime sami seba a svoj majetok. Na záver vám na zlepšenie nálady pridáme jedno video s hádankou: viete koľko Belgičanov treba na zaplátenie jednej diery na ceste? Asi s nimi nemajú také skúsenosti ako u nás, preto sa na to zbehlo toľko robotníkov aj riadiacich pracovníkov. Veď kto to kedy videl: diera na ceste? Čudo preveľké!

Aké sú vaše skúsenosti? Aj u vás sú cesty „úplne v poriadku“, alebo ste našli dieru ako garáž? Pošlite nám fotky, alebo videá – radi sa podelíme s ostatnými motoristami o stave ciest aj u vás...

Fotky posielajte na: fotky@podkapotou.sk

Videá, alebo odkazy na ne pošlite na tipy@podkapotou.sk

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo