2012-12-02 06:30:00
Ford zvoláva 89 000
For Escape aj Fusion majú problémy s motorom 1,6 Ecoboost
Zdroj: Ford

Ford zvoláva 89 000 áut, hrozí u nich požiar

To, čo malo byť ťahákom pre Američanov, spôsobuje zatiaľ problémy - Ford Escape sa z veľkého SUV nedávno zmenil na model v Európe známy ako Kuga.

Americká automobilka Ford Motor po niekoľkých precedentných poruchách vydala upozornenie v Spojených štátoch amerických a v Kanade pre majiteľov 89 193 úplne nových vozidiel SUV Escape (v Európe Kuga) a Fusion (sedan triedy Mondeo), aby zaparkovali svoje vozidlá až do ďalšieho oznámenia kvôli riziku požiarov motora. Automobilka pritom nezverejnila odhad, kedy by sa mali vozidlá opraviť, ale dodala, že dostala správy o 13 požiaroch, ktoré sa však zaobišli bez zranení. Ide o problémy s prehrievajúcim sa 1,6-litrovým preplňovaným štvorvalcovým motorom, ktoré môžu viesť až k požiaru. Presná príčina požiarov zatiaľ nie je známa a Ford pracuje na spôsobe, ako tento problém vyriešiť. "Je dôležité, aby dotknutí zákazníci neignorovali toto zvolanie a čo najskôr kontaktovali svojho predajcu," uvádza Ford. Majitelia zvolávaných vozidiel si dokonca môžu u predajcov dohodnúť bezplatné zapožičanie náhradného vozidla, pokiaľ im ich automobil neopravia.

Zdroj: Ford

Táto zvolávacia akcia je už štvrtou pre model Escape a treťou v súvislosti s 1,6 litrovým preplňovaným motorom EcoBoost v novom modeli Escape, ktorý Ford považuje za nový základný kameň svojej stratégie prilákať kupcov na menšie, efektívnejšie modely. Prvý problém sa týkal približne 8200 vozidiel už v júli a išlo o koberček v priestore pre nohy vodiča, kde mohol nebezpečne zasahovať k pedálom tak, že pri brzdení mohol byť problém so stlačeníém pedálu. V druhom šlo o prasknutie palivového potrubia a možnom úniku v motorovom priestore, čím hrozil požiar. Hlavne v tomto prípade automobilka žiadala majiteľov odstaviť vozidlá, ale sľúbila ich opraviť do dvoch týždňov. Tretí prípad bol spojený s chybným uzáverom chladiacej kvapaliny a možnou významnou stratou chladiva, kde zvyšky glykolu mohli tiež spôsobiť požiar. Zvolávanie sa týkalo 6 146 vozidiel Escape vyrobených medzi 4. októbrom 2011 a 31. augustom 2012.

Zdroj: Ford

Ford je druhou najväčšou automobilkou v Spojených štátoch. Firma sa vyrovnala s tamojšou krízou v automobilovom priemysle lepšie ako jej domáci konkurenti General Motors a Chrysler. Tým musela pomôcť americká vláda a obidve automobilky dokonca boli istý čas nútené využívať bankrotovou ochranu pred veriteľmi.

Jozef Vydra
ZDROJ: autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo