2023-06-08 19:00:00
Meranie rýchlosti vo Veľkej
Ilustračné foto
Zdroj: autocar.co.uk

Prekročil rýchlosť o 30 km/h. Pokuta je vyše 120-tisíc eur

Fíni majú už roky mimoriadne prísne pokuty, ktorých výška je odvodená od denného príjmu vodiča.

Vodič, ktorý vykonal priestupok v tomto prípade očividne nemal hlboko do vrecka. Fínski policajti mu z neho vytiahli 121-tisíc eur. Za jazdu rýchosťou 82 km/h na úseku cesty, kde bola dovolená maximálna rýchlosť 50 km/h mu taktiež na desať dní zadržali vodičkák.

Anders Wiklöf, 76-ročný predseda predstavenstva spoločnosti Wiklöf Holding AB, ktorá má ročný obrat cca 350 miliónov eur porušil rýchlostné limity na súostroví Alandy v Baltickom mori. Wiklöfa vyspovedali miestne noviny Nya Aland. "Zrovna som začal spomaľovať, no myslím, že som nespomalil dostatočne rýchlo, povedal Wiklöf. "Naozaj ma to mrzí," dodal.

Pre pána predsedu s odhadovaným majetkom približne 10 miliónov eur to však nie je prvá pokuta. V roku 2013 dostal pokutu 95-tisíc eur, v roku 2018 63 680 eur. Pokuty sa vo Fínsku počítajú na základe denného disponibilného príjmu tak, že sa tento príjem vydelí na polovicu. Takýto príjem sa potom skomponuje s rozdielom medzi maximálnou dovolenou a reálnou rýchlosťou. Čím vyššie prekročenie rýchlosti, tým viac "dní" zarátajú policajti na pokute. A aká bude pokuta, to vedia policajti i priestupca hneď - policajti majú na mobiloch apku, ktorá je priamo prepojená s daňovým úradom. Práve preto môžu pokuty vystúpať veľmi vysoko najmä v prípade ľudí, ktorí zarábajú podstatne viac než priemer.

Wiklöf si na záver neodpustil poznámku, že by bol rád, keby sa takto získané peniaze použili v zdravotníctve, ktoré vraj pre škrty príde o 1,5 miliardy eur, takže sa tam hodí každé euro. 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: The Guardian

Komentáre k článku


Stream naživo