2023-05-30 13:30:00
Tesla Model X
Tesla Model X
Zdroj: Tesla Motors / Alexis Georgeson

Masívny únik dát z Tesly: osobné údaje zákazníkov, zamestnancov a aj veľké tajomstvo

Nemecký Handelsblatt získal a mesiace preskúmaval viac ako 100 Gb dát pochádzajúcich priamo od Tesly.

Porušenie GDPR sa však zdá byť iba časťou problému. V uniknuvších dátach, o ktorých informoval Handelsblatt sa nachádzajú detailné informácie o zamestnancoch, čísla poistení, čísla súkromných mobilov, emailové adresy, bankové účty a to nielen klientov, ale aj zamestnancov, dokonca je tam číslo poistky Elona Muska. Tesla pripravuje právne kroky proti bývalému nespokojnému technikovi, ktorého považuje za zodpovedného za únik. Dáta by mali pochádzať z európskej fabriky Tesly a ich riešeniu sa venuje holandská centrála, ktorá je zodpovedná za Teslu v Európe.

Tesla files – ako sa množstvo súborov a tabuliek i ďalších informácií volá, však skrývajú ešte niečo. Niečo, čo firma podľa obvinení zákazníkov chcela ututlať – problémy funkcií autonómneho riadenia, ktoré sú nielenže závažné, navyše vo viac ako 1000 prípadoch viedli k nehodám.

Celkovo dáta obsahujú 4000 sťažností majiteľov vozidiel vrátane cca 1000 data logov z nehôd. Sťažnosti sa týkajú predovšetkým náhleho nežiaduceho zrýchľovania, problémov s brzdami i fantómového brzdenia. Ako to vyzerá sme už pred niekoľkými mesiacmi ukázali vo videu.

Autá jazdiace v čiastočne autonómnom, alebo úplne autonómnom režime (funkcie združené pod názvom Autopilot) bezdôvodne zrýchľovali, či brzdili počas jazdy. Tieto dáta potvrdzujú skoršie informácie a obvinenia, ktoré viedli k spusteniu vyšetrovania americkej NHTSA proti Tesle. NHTSA, ktorá je zodpovedná aj za ochranu práv zákazníkov automobiliek v USA napríklad vykonáva crash testy áut, či pripravuje zvolávacie akcie – a to priamo na základe sťažností majiteľov a užívateľov vozidiel. Vyšetrovanie proti Tesle začala pre 750 sťažností na fantómové brzdenie (náhle prudké brzdenie pred prekážkou, ktorá neexistuje).

Jeden z majiteľov vozidla značky Tesla Jose Alvarez Toledo podal voči Tesle žalobu práve pre spomínané fantómové brzdenie, ktoré minulý rok v auguste spôsobilo reťazovú nehodu na diaľnici. Toledo tvrdí, že Tesla sa problémy, ktoré z autonómnych funkcií jeho Tesly 3 urobili nočnú moru snažila ututlať.

Toto však nie je jediná žaloba, ktorej Tesla čelí. Problémy sú veľké a hodnota akcií automobilky prudko padá. Iba nedávno mala značka hodnotu vyššiu než niekoľko najväčších automobiliek dokopy, dnes je to polovica a ešte nie sme na konci.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Handelsblatt, TheGuardian

Komentáre k článku


Stream naživo