2023-05-30 08:40:00
Opel Corsa facelift 2023
Opel Corsa facelift 2023
Zdroj: Opel

Opel Corsa má tiež novú tvár a nové technológie

Súčasný Opel Corsa nadväzuje na dlhodobú tradíciu malých vozidiel automobilky Opel.

Je to auto, ktoré je vo svojej generácii, označenej písmenom F, naozaj zaujímavým krpcom. Pre modelový rok 2024 však príde s modernizáciou, ktorá je vo viacerých aspektoch, nie iba v zmene tvarovania prednej časti. Avšak tá je najviditeľnejšia.

Zo začiatku treba povedať, že Opel Corsa a je jedným z vozidiel automobilky, ktoré už vznikli v novodobej spolupráci s novým materským koncernom PSA, čiže teraz už vlastne alianciou Stellantis. Pre nový modelový rok zostáva vozidlo na platforme CMP, pričom si zachová tak spaľovacie agregáty ako aj elektrickú verziu.

Najzákladnejšou zmenou vozidla bude použitie novej prednej masky s tradičným označením Vizor, ktorú už postupne adaptujú všetky automobily v ponuke nielen pri predstavení novej generácie, ale aj pri čiastkových modernizáciách v polovici životného cyklu. Pozostáva zo svetiel a čierneho prepojenia medzi nimi. Vyššie výbavy modelov prinášajú dokonca aj čierne logo automobilky.

V pôvodnej anglickej tlačovej správe automobilka tvrdí, že nové predné svetlá s LEDkovými technológiami dokážu osvetliť vozovku ako svetelné systémy na štadióne napríklad pri futbale. Takisto majú nové svetlá nastavenie aby neoslepovali protiidúcich vodičov. V rámci zmien prednej časti je nový aj nárazník, ktorý je extrémne jednoduchý, ale zároveň sedí k ostatným líniám tváre malého auta.

Zdroj: Opel

V zadnej časti sú výrazné písmena označenia modelu, ktoré ukázala už verzia Corsa 40 Limited Edition pred rokom. Podľa verzie sú tieto písmenká buď čierne, alebo matné strieborné. To asi zvonku stačí, pribudla ešte síce nová farba s názvom Grafik Grey a nové disky, ale nič viac sa zásadne nezmenilo.

Interiér vyzerá, že je takmer bez zmien, avšak zdanie klame. Je pekné, že Opel nechal zabudovaný displej v prístrojovej doske a netrepal ho na samostatné vyvýšené miesto. Novinkou je 10-palcový dotykový displej, za ktorým funguje informačno-zábavný systém využívajúci procesor Snapdragon a táto firma je vraj aj za softvérovými prvkami. V ponuke tohto inovovaného systému bude nielen bezdrôtové zrkadlenie mobilných telefónov, ale tiež všetky ostatné prvky, ktoré moderný informačno-zábavný systém musí mať. V ponuke malého modelu bude aj bezdrôtové nabíjanie telefónu. Vylepšenia sa dočkali aj poťahy a tiež prepínanie prevodovky. V prípade automatickej prevodovky to už nebude páčka, ale malý prepínač v štrbinke. Isté zmeny vidno aj na volante.

Extrémne zmeny sa ukazujú pod kapotou modelu. Automobilka siahla po zmene v prípade elektrickej verzie. Nová, modernizovaná Corsa Electric ponúkne dve elektrické možnosti. Buď to bude verzia s výkonom 100 kW (136 k) a dojazdom 357 km, alebo to bude úplne nová možnosť s výkonnejším elektromotorom dosahujúcim 115 kW (156 k) a 260 Nm, ale s dojazdom väčším, až 402 km. Je to vlastne rovnaký elektrický systém ako využíva modernizovaná verzia Peugeotu e-208.

Veľkou, ba priam najväčšou novinkou, však bude možnosť voľby hybridu so 48V. Motory s hybridom budú mať výkon buď 74 kW (100 k), alebo 100 kW (136 k) a budú spojené s novou dvojspojkovou automatickou prevodovkou so šiestimi prevodovými stupňami.

Inovovaná Corsa tak bude znova aktuálnou stálicou na našom trhu a prinesie všetky prvky, ktoré z nej znova spravia aktuálne vozidlo. Či už to je nový systém svetiel INTELLILux, či nový príplatkový informačno-zábavný systém, všetko prispeje k lepšiemu pocitu z malého auta. Ďalšie foto sú v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Opel

Komentáre k článku


Stream naživo