2023-05-17 13:50:00
Auto v plameňoch
Auto v plameňoch
Zdroj: Insta/catalin_pinzariu

Mama viezla syna zo školy. V aute zapraskalo a začalo to. Mala len pár sekúnd

I keď elektromobily nehoria častejšie ako štandardné vozidlá, požiare ich zachvátia naozaj veľmi rýchlo.

Štatistiky hovoria jasnou rečou, elektromobilov horí násobne menej ako spaľovacích áut. Pravdepodobnosť požiaru je malá a čoraz menšia. Lenže keď horí elektromobil, všetko sa deje veľmi rýchlo a navyše to vôbec nemusí súvisieť s tým, čo sa deje naokolo. Aj bežné autá horia a tiež je od dymu k plameňom krátka cesta, avšak väčšinou ide o zanedbaný technický stav, či priamo nehodu. V tomto prípade však nešlo o jedno, ani o druhé. Udalosť sa odohrala 11. mája v západnom Rumunsku.

Aj na Slovensku mimoriadne populárny elektromobil Dacia Spring bol vtedy totiž celkom nový a ešte stále v záruke. Rodina ho kúpila pred viac ako rokom a za tú dobu najazdila úctyhodných 36-tisíc kilometrov. Auto teda bolo dobre zabehnuté a nič nenasvedčovalo tomu, že by mohlo mať problém.

Vodičkou Springu bola v danom momente manželka Ionela Carnu. Práve viezla syna zo školy, keď len niekoľko stoviek metrov od domova začula v aute hlasné zvuky, vŕzganie, syčanie. Krátko na to sa z auta začalo dymiť. Volala manželovi, zastala s autom a v panike zobrala syna z dymiaceho auta. Hustý štipľavý dym sa rynul z miesta, kde sú umiestnené batérie. O niekoľko minút bolo auto kompletne pohltené plameňmi.

Majiteľ Ionel Carnu je presvedčený, že požiar začal práve v batériách a dosvedčil to aj videom, ktoré nájdete nižšie. Auto bolo v záruke a poistené a ako sám povedal, dovtedy skvelo slúžilo. Ionel auto nabíjal výhradne doma, slúžilo teda primárne na krátke trasy. Napriek tomu niektorý z článkov v batérii nevydržal a zvyšné nasledovali. O elektromobil sa postarali hasiči.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Dacia Spring fan page FB

Komentáre k článku


Stream naživo