2023-03-02 15:30:00
NIO výmenná stanica a
NIO výmenná stanica a ES8
Zdroj: NIO

NIO plánuje ďalších 1000 staníc na výmenu batérii už tento rok. Ďalších 1000 v EÚ

Výrobca elektromobilov a prevádzkovateľ unikátnych výmenných staníc na batérie chce masívnu expanziu.

Nio je jedným z najzaujímavejších výrobcov elektromobilov na svete. Špecializuje sa na budovanie a prevádzkovanie staníc na výmenu batérií. Tie buduje popri hlavných ťahoch a na kľúčových miestach tak, aby jeho zákazníci mohli bezproblémov prechádzať s elektromobilom enormné vzdialenosti bez risku problémov s dojazdom, či dlhého čakania v radoch na dobíjacích staniciach. 

V podstate nikto na svete sa k značke NIO zatiaľ nepripojil, no automobilke to vôbec neprekáža. V minulých dvoch rokoch spustila čínska značka expanziu v Nemecku i v Nórsku. Aktuálne sú na trhu dva automobily od NIO - veľké SUV ES8 a ešte väčšia luxusná limuzína ET7. Obe autá už prešli crashtestami EuroNCAP s piatimi hviezdami. Nio v novembri minulého roka tiež otvoril prvú výmennú stanicu na batérie v Nemecku a v nasledujúcich troch rokoch - do roku 2025 ich plánuje postaviť mimo Číny ďalších 1000, väčšinu z nich v Európe. 

Systém výmeny batérií sa u iných výrobcov neujal, pretože si vyžaduje pevné a bezpečné auto, ktoré zároveň má ľahko prístupnú a za niekoľko minút vymeniteľnú batériu. Viacerí výrobcovia sa z tohto nápadu vysmievali - veď sa to predsa nedá a nebude to fungovať, no v Číne to už roky dobre funguje a NIO už na domácom trhu oslavuje milióny výmen batérií. Aktuálne má v Číne 1320 aktívnych staníc, no v nasledujúcich mesiacoh počínajúc júnom tohto roka chce pridať ďalších 120 až 150 staníc mesačne tak, aby sa podarilo pokryť všetky kľúčové lokality, kde sa nachádzajú väčšie komunity zákazníkov a zároveň je cieľom rozšíriť možnosti nabíjania popri hlavných diaľničných ťahoch. Dôvodom je cesta šéfa značky NIO Qin Lihong, ktorý sa počas dvoch dní v januári vybral na návštevu a diskusiu so zákazníkmi na severozápade číny v mestách Harbin, Changchun, Shenyang a Dalian. Celú cestu využíval len výmenné batérie a podľa jeho slov to bolo omnoho lepšie, než keď sa o to isté pokúsil v roku 2018 a sieť staníc bola omnoho menšia. Stále však nie je taká, aby boli zákazníci spokojná a tak pôvodné tohoročné plány zvýšil 2,5 násobne až na spomínaných 1000plus staníc do konca roka. 

Počas NIO dní, ktoré prebiehali cez naše Vianoce automobilka predstavila už tretiu generáciu výmenných staníc. Odlišnosti sú v množstve batérií, ktoré plneautomatizovaná stanica dokáže stohovať a nabíjať. Nová generácia linky dokáže vymeniť batériu až 408-krát denne, čo je o 30 percent viac ako stanica 2. generácie. Zároveň NIO otvorrí vo svojej apke možnosť zákazníkom nahlasovať, kde si myslia, že by výrobca mohol stanicu postaviť (sú majitelia vhodného pozemku a podobne). Zákazníci za to môžu získať rôzne výhody. Podmienkou na postavenie stanice je, že na mieste je dostupný výkon siete medzi 600 až 1250 kW.

Princíp fungovania výmenných staníc je jednoduchý - prídete k výmennej stanici - viete, že sa tam dá ísť vďaka apke v mobile. Zaparkujete na vhodnom mieste, robotizovaná linka si auto zoberie do parády, vymení vybitú baterku za porovnateľnú a plne nabitú a vy môžete prejsť ďalšie stovky kilometrov bez obáv. Následne si baterku môžete dať znova vymeniť a ďalej pokračovať v ceste prakticky donekonečna. Systém funguje vďaka špeciálnemu lízingu, ktorý NIO poskytuje. Výmena batérií sa oplatí práve pri menej častých dlhých trasách, no oplatí sa aj tým, ktorí doma nemajú adekvátne nabíjačky a k nabíjaniu sa nedostanú tak často. Inak si svoje NIO môžete pokojne nabíjať na rýchlonabíjačkách či doma pomaly tak ako vám to vyhovuje. Takáto výmenná stanica je zároveň nabíjačkou, ktorá však nezasahuje sieť nárazovo, ale plynule nabíja viacero batérii naraz, prípadne ich udržiava nabité, no tak ako moderná nabíjačka, aj táto si vie potrebnú kapacitu vyhradiť v rámci sieti, no môže mať výrazne menšie výkyvy. Takto funguje výmenná stanica na batérie 2. generácie: 

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: NIO

Komentáre k článku


Stream naživo