2023-03-01 12:50:00
Bentley W12 6.0 motor
Bentley W12 6.0 motor to má zrátané
Zdroj: Bentley

Bentley: Motor W12 odchádza. Predtým naposledy zažiari. Poriadne

Ďalší z ikonických veľkoobjemových motorov už vie kedy skončí jeho púť. Nebude to v tichosti.

Bentley vyrába motor W12 s objemom 6,0 litra už dvadsať rokov od roku 2003. Posledný kúsok zíde z výrobnej linky o jeden rok a jeden mesiac v apríli 2024. Celkovo sa tak bude vyrábať 21 rokov. 

Motor vytvorený z dvoch R6 jednotiek je ručne vyrábaný a proces výroby trvá približne 6,5 hodiny. Od spustenia výroby motor zaparkoval Podkapotu 105-tisíc vozidiel. 

Motor sa pred svojim koncom dočká skutočne výnimočnej rozlúčky. Zaparkuje Podkapotu GT-čka zvaného Batur, z ktorého sa už všetkých 18 kusov predalo a to ešte pred oficiálnym uvedením. V modeli Batur dostane vďaka úprave prepĺňania, nasávania a výfukových zvodov až 750 koní, no tí, ktorí predsa Batur nekúpili nemusia zúfať. Bentley tvrdí, že ešte má zopár výrobných slotov na použitie vo vrcholných špecifikáciách modelov Contitental GT a Bentayga. 

Motor britsko-nemecká automobilka prestane vyrábať dva roky predtým, než všetky modely značky budú elektrifikované (buď elektromobil, alebo plug-in hybrid). V galérii nájdete zábery z výroby a testovania poslednej verzie motora, ktorý značka kontinuálne vylepšovala celé dve dekády. 

Zdroj: Bentley


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Bentley

Komentáre k článku


Stream naživo