2022-11-15 19:30:00
Rimac Nevera rýchlostný rekord
Rimac Nevera rýchlostný rekord
Zdroj: Rimac

FOTO + VIDEO: Rimac Nevera sa stal najrýchlejším

Rimac Nevera je najrýchlejším elektromobilom a je jedným z najrýchlejších áut vôbec.

Rimac dnes zverejnil informácie, fotografie a videá z jazdy jeho elektromobilu Nevera. Nevera sa týmto zápisom stáva najrýchlejším elektromobilom všetkých čias a zároveň sa dostáva medzi veľmi úzku skupinu sériových osobných áut, ktoré dokázali prekonať hranicu 400 km/h.

Rimac Nevera s výkonom cca 2000+ koní a štvormotorovou architektúrou dokázal na ovále v Papenburgu v Nemecku (ATP) dosiahnuť maximálnu rýchlosť 412 km/h (258 MPH). I keď sú informácie a videá vonku ešte len krátko, hneď sa objavili úvahy o tom, že by toto auto malo byť schopné ísť ešte rýchlejšie. Úvahy vznikajú na základe podrobných dát, ktoré z výnimočnej jazdy Rimac zverejnil.

Za volantom na skúšobnej trati sedel jazdec značky Miro Zrnčević, ktorý schopnosti Nevery skúšal a posúval už od začiatku vývoja. Rimac očakával, že takúto rýchlosť bude auto schopné dosiahnuť, koniec koncov mal na to dáta a skúšky v tuneloch, no Miro uznal, že je iné skúšať to v laboratóriu a iné urobiť to naozaj. Nezabudol podotknúť, že najlepšie na aute je jeho stabilita v takto vysokých rýchlostiach.

Rimac Nevera na okruhu v Nemecku dosiahol tretinovú rýchlosť zvuku. Paradoxne pri tomto pokuse nie je limitom motor, či batéria podobne ako to nie je pri pokusoch hybridných a čisto spaľovacích áut, problémom sú pneumatiky, ktoré sa v takto vysokej rýchlosti ničia extrémne rýchlo. Auto jazdilo na gumách Michelin Cup 2R. Zaujímavé je, že tak ako v prípade dnes už príbuznej spoločnosti Bugatti, aj Rimac dbá na to, aby maximálnu rýchlosť nebolo možné dosiahnuť hneď. Rimac ale ide ešte ďalej, pretože všetky Nevery budú mať rýchlosť obmedzenú na skromných 350 km/h, obmedzenie "padne" vraj iba pod dohľadom značky...

Tu sú zábery z pokusu i vyjadrenia jazdca, nižšie pripájam samotnú rekordnú jazdu.

Len na okraj, všímajte si dáta, všímajte si tlak v pneumatikách v súvislosti so zvyšujúcou sa rýchlosťou jazdy a všimnite si, že celý pokus (v jednom smere) trval od zákruty v rýchlosti cca 252 km/h a stlačenia plynového pedálu na podlahu tesne za ňou až po dosiahnutie 412 km/h sotva 30 sekúnd.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Rimac, YTB

Komentáre k článku


Stream naživo