2022-09-18 17:20:00
Koenigsegg CC850
Koenigsegg CC850
Zdroj: Koenigsegg

Koenigsegg CC850 - pocta pre auto, ktoré to všetko začalo

Spomeniete si na prvý Koenigsegg CC8? Dnes už je ikonou.

Jeho vzhľad je dodnes mimoriadny. Firma zakladateľa Christiana Koenigsegga s rovnomenným názvom vznikla už v roku 1996, no prvý model sa jej podarilo dokončiť presne pred dvomi dekádami v roku 2002. A práve pri príležitosti tohto jubilea vznikol model, ktorý sa pred cca tromi týždňami predstavil na podujatí Pebble Beach v USA. 

Okrem jubilea a spomienky na model CC8 si auto chcelo výrobou celkovo 50 exemplárov uctiť aj 50. narodeniny zakladateľa značky. Akurát po vrelom privítaní, ktorého sa auto dočkalo na premiére sa Koenigsegg rozhodol zvýšiť výrobu na 70 kusov. 

Keď sa na CC850 pozriete, je jasné, že dizajnom reflektuje práve spomínaný prvý model značky. K nemu pridáva ale kus konštruktérskeho vývoja, ktorý značka prekonala medzičasom. K tomu patrí motor V8 s objemom 5.0 litra s prepĺňaním a s celkovým výkonom 1385 koní. To platí v prípade jazdy na eko palivo E85, inak má "len" 1185 koní. 1385 je údaj zodpovedajúci maximu krútiaceho momentu v Nm. A aby toho nebolo málo, hmotnosť vozidla je hádajte koľko - áno, 1385 kg. 

Špecifikom automobilu nie sú len nožnicové dvere a karbón kam oko dohliadne, tiež je to unikátna prevodovka kombinujúca pohodlie automatu s zábavnosťou manuálnej skrine. Nie je to však pádlový automat, je to manuál s automatickou prevodovkou dokopy. A ak by ste si mysleli, že je to preto dvakrát hlúpejšie ako jedno alebo druhé, sklamem vás. Nie je to ani hlúpejšie, ani ťažšie. Naopak, prevodovka je ľahšia ako manuál z predošlých modelov. 

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo