2022-08-26 15:15:00
Bowlus Volterra
Bowlus Volterra
Zdroj: Bowlus

Karavan určený pre elektromobil: ďaleko od civilizácie vám dobije auto

Bwolus Volterra je prvý plne elektrický karavan určený pre elektromobily.

Bowlus je jednou z firiem, ktoré pre svoje karavany využívajú dnes už ikonický dizajn karavanov s typickým aerodynamickým zaobleným a najmä mimoriadne lesklým zovňajškom. Je to krásne americké retro z čias, keď u nás kultúra karavanov nebola ešte ani v plienkach.

Narozdiel od väčšiny karavanov a prívesov (nazvite to ako chcete), tento obytný príves nemá žiadne horáky, nevyužíva žiadne plynové bombičky, ani benzín, ani ropu, žiadne spaľovacie zariadenie v ňom nenájdete. Namiesto toho má 17 kWh lítium-ión fosfátovú batériu, ktorú môže využívať ako na ukladanie elektrickej energie z elektromobilu počas jazdy, tak aj na nabíjanie elektromobilu v momente, keď sa po výlete do pustiny nestihnete dobiť. Príves tak dokáže ponúknuť núdzový dojazd na niekoľko desiatok kilometrov (do 100 km podľa auta) po najbližšiu zástrčku.

Takisto si vie svoju energiu udržať vďaka 420 wattovým solárnym panelom na streche. Má 200 litrovú nádrž na čistú vodu, 120 litrov na sivú vodu (zo sprchy a kuchynky), chemický záchod, indukčnú varnú dosku a kopu ďalšieho vybavenia. Ak by ale fanúšik elektromobility bol zároveň aj fanúšik varenia na plyne, miesto na bombičku sa samozrejme nájde. Volterru kúpite k svojej Tesle, či Porsche za skromných 310-tisíc dolárov.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo