2022-02-02 15:30:00
Mini je verné farbe
Mini je verné farbe British Racing Green
Zdroj: Mini

Odtiene zelenej: farba British Racing Green. Ako začala posadnutosť zeleným lakom?

British Racing Green je jednou z najznámejších farieb na svete. A vlastne to vôbec nie je farba. Je to názov. Ale s pekným príbehom.

Keď sa niekoho opýtate, akú farbu by si vybral, keby vyhral MINI, často okamžite odpovie: British Racing Green. Prečo sa zdá, že táto tmavozelená farba sa s vozidlami MINI spája rovnako neodmysliteľne ako čaj o piatej s Anglickom?

História zelenej farby British Racing Green, ako sa jej hovorí, je neoddeliteľnou súčasťou histórie automobilových pretekov. Existuje jedna osoba, ktorá má veľký podiel na vzostupe tohto športu: James Gordon Bennet Jr. Bol to americký športový nadšenec a vydavateľ novín, ktorý sa na konci 19. storočia rozhodol usporiadať automobilové preteky. A práve on založil vo Francúzsku Pohár Gordona Benneta, ktorý je v podstate predchodcom dnešných Veľkých cien. V rokoch 1900 až 1905 sa v rámci týchto pretekov európske automobilky preháňali so svojimi vozidlami v pretekárskych farbách po prašných vidieckych cestách a bojovali o čestné víťazstvo a právo zorganizovať nasledujúci rok preteky vo svojej krajine.

Zdroj: Mini

V roku 1902 vyhral Bennetov pohár, a s ním aj právo Veľkej Británie usporiadať ďalší ročník pretekov, britský pilot Selwyn Francis Edge. To sa však ukázalo ako nemožné, pretože v Anglicku platil rýchlostný limit 12 míľ za hodinu, teda menej ako 20 km/h, čo bolo aj v tej dobe extrémne pomalé tempo. Preteky sa preto museli presunúť do Írska, kde rýchlostné limity neplatili. A legenda hovorí, že britskí pretekári natreli svoje vozidlá nazeleno, aby vzdali hold zelenému ostrovu, ktorý preteky hostil. Aký odtieň zelenej bol použitý, či smaragdová, poľovnícka, alebo machová, nie je presne známe. Ale príbeh o možnej dobe zrodu britskej závodnej zelenej farby sa každopádne krásne číta.

Zdroj: Mini

Zaujímavé je, že neexistuje žiadna konkrétna zelená farba známa ako British Racing Green. Skôr existuje celý rad odtieňov zelenej, ktoré nesú tento názov. Rôzne verzie tejto farby požívali najmä britské pretekárske tímy. Známy bol napríklad BRG rely vďaka majstrovi sveta formuly 1 Jackovi Brabhamovi. V roku 1959 si Austrálčan priviezol tento prestížny titul s vozidlom Cooper T51 a v nasledujúcom roku s vozidlom Cooper T53. Jeho majstrovské vozidlá mali vpredu dva biele pretekárske pruhy na zelenom pozadí. Jeho pretekárske vozidlo formuly 1 postavil tím vizionára motoristického športu Johna Coopera, muža, ktorý navrhol a prepožičal svoje meno i vozidlu Mini Cooper. Drobné vozidielko Mini v rokoch 1964 až 1967 trikrát vyhralo Rely Monte-Carlo. Pri prvom z týchto víťazstiev sa Paddy Hopkirk so svojim spolujazdcom Henrym Liddonom presadili proti oveľa silnejšej konkurencii v červeno-bielom Mini. Taktiež nasledujúci jazdci dosiahli svoje víťazstvo v červeno-bielych Mini, pretože v tom čase mali všetky továrenské vozidlá práve tento vzhľad. Na mnohých pretekoch v šesťdesiatych rokoch však vozidlo Mini Cooper S štartovalo aj vo farbe British Racing Green s bielymi pruhmi. Ďalšie slávne víťazstvo získal John Love v roku 1962, keď jeho zelené vozidlo vyhralo britský šampionát cestovných vozidiel.

Zelená British Racing Green je už dekády pevnou súčasťou ponuky farieb britských výrobcov, Mini nevynímajúc. Už 60 rokov si zákazníci kupujú autá v rôznych zeleného laku odtieňoch, no s rovnakým názvom. Automobilka tiež dodáva kvantum doplnkov v tejto farbe. Dá sa to nazvať až posadnutosť konkrétnym odtieňom. Našťastie nie sivej.

Zdroj: Mini

 

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mini

Komentáre k článku


Stream naživo