2019-08-24 13:10:00
Bentley EXP 100 GT
Bentley EXP 100 GT and Bentley at Pebble Beach
Zdroj: Bentley

Bentley EXP 100 GT – fenomenálna budúcnosť vďaka silnej minulosti

Bentley pri príležitosti stého výročia založenia značky ukázalo koncept, ktorý uchvacuje dizajnom.

Automobilka celý rok oslavuje sté výročie svojho vzniku. Darí sa jej pútať pozornosť nielen fanúšikov značky, či majiteľov jej áut, ale tiež širokú motoristickú verejnosť. Koncept EXP 100 GT si zaslúži každý jeden dielik vašej pozornosti. Dôvod je jediný – je to umelecké dielo na kolesách, je to odkaz na minulé modely a je to inšpirácia pre budúce modely.

EXP 100 GT je 5,8 metra dlhá loď na kolesách. Na šírku má 2,4 metra a hmotnosť je 1900 kilogramov. Hmotnosť je to obdivuhodná, zvlášť pre dojazd, ktorý auto ponúka. Na jedno nabitie totiž umožní prejsť až 700 kilometrov. Áno, toto Bentley je elektromobil. Nie však hocijaký. Jeho strojovňa vyvinie krútiaci moment 1500 Nm, čo umožní posádke dosiahnuť zrýchlenie z 0 na 96 km/h za 2,5 sekundy (0-60 MPH). Maximálna rýchlosť je 300 km/h. Na 80% kapacity by sa auto mohlo dobiť za 15 minút.

Zdroj: Bentley
Zdroj: Bentley

Auto je výnimočné dizajnom i technológiami. Zaujmú ladné, dlhé a štíhle línie s typickou, no značne prešpekulovanou tvárou. Namiesto klasických, či akýchkoľvek dnes známych svetiel má toto auto svetlomety prepojené s maskou, ktorá pozostáva zo 6000 samostatných LED diód. Diamantový look prednej masky s medenými akcentmi a krivky čiastočne odkazujúce na legendárny R-Type Continental so striebornými detailami nie sú jediné. Kabína pozostáva výhradne z materiálov priateľských k životnému prostrediu. Nájdete tam napríklad drevo, kožu, vlnu, či hliník. Konštrukcia je z hliníka a z karbónových vláken.

Zdroj: Bentley

Auto môže, ale nemusí byť ovládané vodičom. Umelá inteligencia lokalizovaná v centrálnej konzole a identifikovateľná prostredníctvom podsvieteného kryštálu môže ale nemusí riadiť vozidlo. Posádka má na výber z piatich nevšedných módov. „Enhance“ preberá inšpiráciu z vonkajšieho prostredia, „Cocoon“ zas skryje posádku pred vonkajším svetom a dodá im prečistený vzduch, „Re-Live“ prehrá hajlajty z minulých jázd, ktoré posádka spoločne prežila a „Customize“ kombinuje predchádzajúce štyri, no upravovať ho môže posádka.

Takto si predstavuje dnešné dizajnové centrum značky model, ktorý by mohol brázdiť cesty v roku 2035. Inteligentný asistent znie možno až príliš sci-fi, no vizáž auta rozhodne zaujme.

Zdroj: Bentley


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo