2019-08-04 17:10:00
Vzducholoď kontroluje dopravu
Vzducholoď kontroluje dopravu
Zdroj: news.drom.ru

Policajti v Rusku zvolili zvláštny spôsob sledovania premávky

Od 25. do 27. júla mohli obyvatelia okresu Krasnojarsk v regióne Samara pozorovať na oblohe zvláštny lietajúci predmet.

Nebolo to žiadne UFO. To iba ruská polícia zvolila nové riešenie, ako sledovať dopravnú situáciu. Bol to aerostat. Známejšie označenie je vzducholoď a riadili ju dopravní policajti. Jej pozícia neďaleko nebezpečných úsekov ciest nebola náhodná. Miesto pôsobenia vybrali policajti v snahe postihnúť porušovania dopravných predpisov. Začiatkom augusta dopravná polícia zverejnila fotografie o tom, ako inšpektori identifikujú porušovateľov zo vzduchu.

Zdroj: news.drom.ru

Ako uviedla tlačová služba dopravnej polície, k diaľkovo ovládanému vzdušnému prostriedku je na špeciálnom závese pripevnená profesionálna videokamera s premenlivým uhlom záberu a viacnásobným „zväčšením“. Dá sa použiť na zistenie vozidiel s priestupkom a to aj v noci. Zo záberov sa zaznamenáva video, ktoré sa prenáša do mobilného riadiaceho centra. V ňom inšpektori koordinujú svoju prácu s najbližšími posádkami dopravnej policajnej služby a ukladajú video. To pomáha inšpektorom chytiť porušovateľov na diaľnici a rýchlo im predkladať dôkazy.

Zdroj: news.drom.ru
Zdroj: news.drom.ru

Za tri dni prevádzky balóna takto prichytili päť vodičov, ktorí prechádzali do protismeru. Podľa časti 4 čl. 12.15 Kódexu správnych deliktov Ruskej federácie na nich čaká pokutu 5 000 rubľov, alebo zabavenie vodičského oprávnenia na obdobie štyroch až šiestich mesiacov. Rusi sú o prínose vzducholode presvedčení a plánujú ju používať aj naďalej.

Zdroj: news.drom.ru

Ruská dopravná polícia už vo svojej práci používala vzducholode a balóny. Bolo to v rokoch 2002 – 2004, keď tieto vzdušné prostriedky lietali nad Moskvou. S ich pomocou monitorovali policajti dopravnú situáciu.

Špeciálna letecká jednotka Rosguard slúži s aerostatom a pomáha inšpektorom pri identifikácii a potrestaní porušovateľov. Štátna automobilová inšpekcia tiež pripomína, že bude pokračovať v tomto formáte, aby sa predišlo závažným trestným činom. Výhodou a prednosťou oproti monitorovaniu s vrtuľníkom je efektivita takéhoto spôsobu sledovania. Vzducholoď má oproti vrtuľníku nesporné výhody. Jej prevádzkové náklady sú asi päťkrát lacnejšie. Ak by bola zároveň na jej bokoch umiestnená reklama, môže dokonca prinášať zisk. Asi to však nebude nápis: Dnes vás sleduje polícia...“

Zdroj: news.drom.ru
Zdroj: news.drom.ru

Vzducholoď je aj oveľa bezpečnejšia, ako najspoľahlivejšia helikoptéra. Aj pri úniku hélia z trupu bude klesať pomaly. Nevyžaduje si ani letisko - na parkovanie sú používané špeciálne stožiare, na ktoré sa zariadenie prikotví. Môžu sa nainštalovať takmer kdekoľvek. Najväčším benefitom vzducholode je však tichá prevádzka, čo je veľmi dôležité v podmienkach nepretržitej hliadky v mestách.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: news.drom.ru

Komentáre k článku


Stream naživo