2019-02-10 15:05:00
Trolejbus predbiehal druhý trolejbus
Trolejbus predbiehal druhý trolejbus
Zdroj: VK

VIDEO: Takto chcel trolejbus v Rusku predbehnúť druhý trolejbus...

Vraví sa, že opakovanie je matkou múdrosti, ale čo keď práve múdrosť chýba?

Hlavne v Rusku bolo aj iné porekadlo: učiť sa, učiť sa, učiť sa... – ako vraj tvrdil vodca ruskej revolúcie. Lenže zdá sa, že ani jedno z toho nepomohlo vodičovi trolejbusu, ktorý sa pokúsil predbehnúť iný trolejbus. No hádajte, ako to mohlo dopadnúť...? Presne tak, ako by súdny človek očakával.

Možno mu krivdíme a on si iba neustále opakoval slová iného velikána – tentoraz pre zmenu nemeckého. Goethe napísal: „Nie je väčšia chyba, ako prestať skúšať...“ Nuž a ruský vodič trolejbusu sa teda odhodlal skúsiť predbehnúť zrejme pomalší trolejbus pred sebou. Samozrejme pripojený na to isté trakčné vedenie, ako bol on sám. Pokus celkom samozrejme nevyšiel. Bol síce zaujímavý, ale márny.

Zdroj: VK

Nikto netuší, čo sa dialo v hlave vodiča trolejbusu pomerne ďaleko na východ od našich končín. No už máme skúsenosti, že tam (rozumejte v Rusku) sa mnohé dopravné situácie riešia celkom inak, ako kdekoľvek inde. Nechýba buď rýchlosť v momente, keď je to najhoršie riešenie, alebo pokus vyriešiť niečo silou, či podľa hesla – pozor teraz idem ja a mám prednosť, lebo... som sa tak rozhodol. Ak sa ku ktorejkoľvek verzii pridá ešte „novátorský“, alebo čo býva rovnako zlé „kreatívny“ prístup, na katastrofu je všetko pripravené. Hlavnou príčinou väčšiny dopravných nehôd až katastrof býva neuveriteľná nedočkavosť ruských účastníkov cestnej premávky, prípadne ich snaha vyniknúť a byť za každú cenu prvý.

Zdroj: VK

K takému niečomu došlo pri „manévroch“ dvoch vodičov trolejbusu v Novosibirsku. Pomalší vodič išiel celkom normálne v pravom pruhu, keď ho začal zľava predbiehať rýchlejší „pretekár“. Počas dennej dopravnej špičky sa začali pretekať dve egá vodičov strojov s číslami 1285 a 1268.

Mohlo to byť celkom zaujímavé zápolenie, kde výsledok nebol vopred jasný, keby... Keby oba trolejbusy neboli napájané z toho istého vedenia elektrického prúdu. Je pochopiteľné, že rozumný človek pochopí, že ak sú dva trolejbusy za sebou pripojené na jednu trolej, pokus o predbehnutie sa rovná predbiehaniu električiek na jednej koľaji... Lenže čo skrslo v poetickej hlave ruského vodiča frustrovaného pomalším kolegom pred sebou, nevedno. Chcel byť prvý – stoj čo stoj. Tak šliapol na to a dal sa do predbiehania...

Už-už to vyzeralo nádejne v momente, keď pomalší trolejbus stratil kontakt s trolejom, po „vybodyčekovaní“ rýchlejším kolegom zo zadnej pozície. Lenže druhý zberač zostal na svojom mieste a postaral sa o kontakt dvoch „tykadiel“, ktoré vedú elektrinu z trakčného vedenia do trolejbusov.

Zdroj: VK

Ďalej to už ani netreba opisovať – skrat spôsobil parádny ohňostroj, ktorý bolo vidno aj počas bieleho dňa. Efektný úkaz však mal ako následok stratu elektrickej energie pre oba trolejbusy. Predbiehací manéver sa skončil zápchou spôsobenú dvoma nehybnými prostriedkami hromadnej dopravy.

Viete čo je zaujímavé? Že sa vodič toho pomalšieho trolejbusu správal, akoby sa nič nestalo a svoje zberače išiel na troleje vracať úplne pokojne. Človek až nadobudol dojem, že niečo také nezažil po prvý raz, ale takto to skúšajú každodenne. Kto vie, veď v Rusku nie je nič nemožné. Teda aspoň nás o tom dlhé desaťročia presviedčali. Takže možno aj naozaj skúšajú – len ich tentoraz pri tom aj niekto nakrútil na video...


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: vk (V kontakte)

Komentáre k článku


Stream naživo