2019-02-14 12:10:00
Ford má inteligentnú posteľ
Ford má inteligentnú posteľ
Zdroj: Ford

Čo má Ford spoločné so spaním? Inteligentnú posteľ!

Nejde ale o spánok za volantom! To iba Ford využil výsledky svojho automobilového výskumu.

Riešenie je určené pre tých, ktorí majú problém so spaním. Teda s priestorom, ktorý si privlastňujú na úkor svojho partnera. Inteligentná posteľ tak posunie spánkových egoistov tam, kam patria pomocou automobilových technológií a dopravného pásu.

Na konci hektického dňa by malo byť vítanou úľavou pritúliť sa k milovanej osobe. Tí, ktorí sa však o posteľ delia s „uzurpátorom priestoru“, môžu strácať cenné hodiny snahou vydobyť si nárok na svoju časť postele. Štúdie dokazujú, že 1 zo 4 ľudí žijúcich vo vzťahu sa lepšie vyspí osamote. Nedostatok spánku postupom času zvyšuje riziko zranení a nehôd v domácnosti, v práci alebo na cestách. Oddelené postele sú v súčasnosti také populárne, že dokonca existuje uznávaný trend takzvaných „spánkových rozvodov“. Čo však robiť, ak vás táto predstava neláka? Jedným z riešení by mohla byť „posteľ s udržiavaním v pruhu“ od spoločnosti Ford, ktorá využíva technické znalosti z oblasti automobilizmu. Stará sa o to, aby aj ten najsebeckejší spolunocľažník ostal celú noc bezpečne „vo svojom pruhu“.

Systém udržiavania vozidla v jazdnom pruhu, ktorý má vo výbave väčšina vozidiel značky Ford, monitoruje vodorovné značenie na ceste pred vozidlom a „postrčením“ volantu do správneho smeru vodičovi aktívne pomáha bezpečne vrátiť vozidlo späť do pôvodného pruhu. Dopĺňa tak ďalšie systémy na báze kamery, ktoré vodičom pomáhajú predchádzať nechcenému vybočeniu z aktuálneho pruhu. Práve táto technológia sa stala inšpiráciou pre „posteľ s udržiavaním v pruhu“, ktorá dokáže na základe tlakových snímačov zistiť, keď sa niekto presunie zo svojej strany postele. Následne ho pomocou zabudovaného dopravného pásu jemne vráti tam, kde by mal byť.

Zdroj: Ford

„Mnohé páry, ktoré spávajú spoločne, majú menej miesta než malé dieťa v samostatnej posteli,“ hovorí Dr. Neil Stanley, nezávislý spánkový odborník a autor knihy Ako sa dobre vyspať (How to Sleep Well). „Ľudia sú najzraniteľnejší počas spánku. Preto sme naprogramovaní zobudiť sa, keď sa nás niečo, alebo niekto nečakane dotkne. Ak sa niekto prevalí na vašu stranu postele, tento obranný mechanizmus sa aktivuje a preruší vám spánok, hoci dotyčný často ďalej tvrdo spí. Bol som svedkom viacerých takto zničených vzťahov.“

„Posteľ s udržiavaním v pruhu“ je zatiaľ len vo fáze prototypu a je súčasťou série vynálezov spoločnosti Ford, ktoré uplatňujú odborné znalosti z automobilového priemyslu pri riešení každodenných, resp. v tomto prípade každonočných problémov.

„Systém udržiavania vozidla v jazdnom pruhu, ktorým disponujú naše vozidlá, vie uľahčiť a spríjemniť jazdu. Napadlo nám, že ak ukážeme, ako možno podobné uvažovanie uplatniť aj v prípade postele, bude to skvelý spôsob, ako upriamiť pozornosť vodičov na technológiu, o ktorej doposiaľ možno ani nepočuli,“ povedal Anthony Ireson, riaditeľ marketingovej komunikácie v spoločnosti Ford of Europe.

Ak sa teda chcete dobre vyspať – buď zvoľte oddelenú posteľ, alebo si počkajte na riešenie od spoločnosti Ford.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Ford Europe

Komentáre k článku


Stream naživo