2017-06-29 14:45:00
Opel Grandland X 2017
Opel Grandland X 2017
Zdroj: Ján Hargaš

FOTO + VIDEO Dva prototypy Opel Grandland X dnes dorazili na Slovensko!

Pozrite si čerstvé zábery z predpremiéry nového modelu Opel Grandland X, ktorý sa celému svetu odhalí oficiálne až v septembri.

Práve dnes sa podarilo česko-slovensko-maďarskému Oplu doviesť do našich končín úplne nový model Opel GrandlandX. Automobil vystavili vo vodárenskom múzeu v Bratislave a Podkapotou tam samozrejme nemohlo chýbať. Model vychádzajúci zo spoločného úsilia koncernu PSA a automobilky Opel prináša ďalší plod. Je ním dizajnovo mimoriadne zaujímavý Opel Grandland X zdieľajúci väčšinu komponentov s modelom Peugeot 3008.

Napriek rovnakej DNA je model vo viacerých oblastiach odlišný a svojský. Tým prvým a najvýznamnejším je rozhodne dizajn. Kým Peugeot 3008 je súčasnou futuristickou avantgardou, Opel GrandlandX je masívnym SUV s dizajnom výrazne ovplyvneným minulým vlastníkom značky – americkým koncernom GM. Pozrite si ho v stručnom videu priamo z predpremiéry.

Elegantné vozidlo vyzerá inak než jeho francúzsky brat a mne osobne sa páči o kúštik viac, i keď je pravda, že nové dojmy obvykle prekryjú staršie. Nemecko-americká masívnosť vzhľadu s francúzskymi vnútornosťami je ale zaujímavý koktail (automobilových) mocností. Opel si s uvedením nového modelu počkal a lišiacky s ním prichádza až potom, čo sa Peugeot 3008 postupne zbavil prvotných detských chorôb.

Zdroj: Ján Hargaš

Pritom ale veci nie sú také jednoduché, ako by sa mohlo zdať a nie je to len ten istý produkt s iným obalom, i keď sa obe autá budú vyrábať na tej istej linke. Odlišností je viac ako maska, prelisy a nárazníky.

Jednou z významných je systém OnStar. Mierne podceňovaná služba pritom ponúkne na palube GrandlanduX novinky, ktoré jej opodstatnenie v aute ešte viac prehĺbia. Po novom si okrem štandardných SOS služieb a možnosti nechať si nastaviť cieľ navigácie externe cez OnStar call centrum budete tiež môcť svoje cestovné starosti kompletne zveriť do rúk auta.

OnStar sa v Európe rozširuje o možnosť rezervácie pobytov v ubytovacích zariadeniach a možnosti usmernenia na voľné parkovisko (najmä v západnej EÚ).

Znamená to, že keď chcete, starosti s dovolenkovou destináciou môžete kompletne zveriť do rúk OnStar. Po novom sadnete do auta, stlačíte tlačidlo, spojíte sa s operátorom, zarezervujete si pobyt v hoteli a dáte si nastaviť cieľovú destináciu (napr. daný hotel) v navigácii. OnStar tak uľahčí život nielen s navigáciou, ale tiež s internetovými rezervačnými portálmi. Sadnete, sprepáčením otvoríte ústa a všetko vybaví OnStar za vás.

Zdroj: Ján Hargaš

Cena OnStar je po kúpe vozidla na rok zdarma, následne stojí 99 eur ročne, no môžete si ho kúpiť aj na kratšie obdobie. Ak ho budete potrebovať len raz-dvakrát do roka – napríklad cestou na dovolenku, objednáte si služby OnStar na mesiac za 9,90 a uľahčíte si tým voľné chvíle.

Na Slovensku zatiaľ nie je možné využívať dátové služby systému OnStar, no v Česku už áno a čoskoro by mali byť dostupné aj na Slovensku. Čo to znamená? Dátové služby ponúkajú možnosť získať internetové pripojenie automobilu. Vozidlo dokáže počas jazdy slúžiť ako wifi router pre viacero zariadení. Výhodou je, že automobil dokáže chytiť signál aj tam, kde už smartfón nie. Výsledkom je stabilnejšie pripojenie, a tiež minimum starostí s roamingom (síce ho EÚ „odstránila“ mobilní operátori si našli spôsob ako aj tak skasírovať viac). Dátové služby sú spoplatnené samostatne mimo balík OnStar podľa predplateného objemu dát. Pre Opel dátové pripojenie poskytuje Vodafone – to je dôvod prečo ešte nie je na Slovensku. Čaká sa skrátka na vytvorenie partnerstva s lokálnym providerom.

Zdroj: Ján Hargaš

Ďalšou odlišnosťou sú sedadlá s certifikátom od nemeckých ortopédov. Tradičná silná stránka modelov Opel zabezpečuje lepšie držanie tela, čo oceníte najmä pri dlhej jazde.

Poslednou odlišnosťou ktorú spomeniem je samozrejme iná palubná doska, iné farby-laky, iné disky.

Spoločnými prvkami sú naopak (okrem konštrukcie) motory, prevodovky, pohon, svetlá.

GrandlandX (zatiaľ) nedisponuje pohonom všetkých kolies 4x4, no Opel naznačil, že to do budúcnosti chce zmeniť – pochopiteľne. Od začiatku predaja budú k dispozícii dve pohonné jednotky a dve prevodovky. Základ tvorí naftový štvorvalec 1,6 CDTi (BlueHDI) s výkonom 120 koní a krútiacim momentom 300 Nm. Nad ním stojí benzínový trojvalec 1,2 PureTech s výkonom 130 koní a 230 Nm. Neskôr by mali pribudnúť objemnejšie motorizácie – štvorvalcový benzínový turbomotor THP a naftový dvojliter s výkonom 150 a 180 koní po vzore Peugeotu 3008. Štandardne má automobil 6-stupňovú manuálnu prevodovku, alebo 6-stupňový automat s meničom.

Zdroj: Ján Hargaš

Opel GrandlandX nebude mať ani za príplatok "oplácke" Matrix LED svetlá, ale zato Full LED AFL svetlomety s technológiou značky Peugeot. Grandland X teda stojí na vrchole súčasnej ponuky modelov SUV značky Opel. Spoločnosť mu robia menšie Opel CrosslandX a Mokka X, ktorá ako jediná ponúka pohon všetkých kolies.

Zdroj: Ján Hargaš

 

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo