2016-01-27 04:40:00
Ľad na ceste v
Ľad na ceste v Rusku

VIDEO: Poľadovica je nebezpečná? To ste ešte nevideli túto poľadovicu!

Pozrite si poľadovicu z azerbajdžanského Baku. Tomu sa hovorí šmykľavka!

Slovenskom prebehla vlna chladného počasia, ktoré sme sa nebáli pomenovať extrémne. Pod Tatrami teplota v noci klesla aj pod -20 stupňov. Dnes sme z takéhoto počasia prekvapení, i keď v minulosti boli tuhé mrazy bežnejšie. Nečudo, že v oblastiach ďalej na východ od našich hraníc teplotu okolo -20 považujú za „teplo."

Nie je preto prekvapením, že keď aj na ďalekom východe udrie poľadovica tak ako u nás, bude z toho väčšia galiba ako u nás. Ľad, ktorý sa vytvoril na pomerne strmej ulici totiž ani nevyzerá akoby zaň mohlo počasie, ale skôr nedostatky v údržbe ciest, respektíve prasknuté potrubie. Je však možné, že ide o kombináciu viacerých faktorov. Mierny odmäk v spolupráci s dažďom, či zanedbanou údržbou a šmykľavka je na svete.

Nech už za hrubú vrstvu ľadu mohol ľudský faktor, alebo naozaj počasie, či všetko naraz, následky sú ozaj vážne. Celé video sa začína vodičom Nissanu Juke, ktorý so zablokovanými kolesami prekonáva zráz a autá pod kopcom majú čo robiť, aby sa mu vyhli. Za Jukeom však nasledujú dva linkové autobusy a to už vyzerá naozaj zle. Po šmykľavke sa spúšťajú ďalšie a ďalšie autá, nájdu sa aj takí, ktorí to skúsia smerom na hor... Najlepšie však situáciu zvládol vodič smetiarskeho auta. Po šmykľavke šiel pekne pomaly, opatrne. Aj vďaka vyššej hmotnosti na kolesách i vďaka opatrnému brzdeniu sa mu podarilo nezablokovať kolesá a zliezť bez straty kontroly. Informácií k videu nie je veľa, vlastne takmer žiadne, na sociálnych sieťach sa objavilo teraz. Pokojne však môže byť aj staršieho dáta. Tak či onak, dokumentuje čo môže mrznúci dážď, či ujazdený sneh v extrémnom prípade spôsobiť a že aj napriek všetkému je možné takúto situáciu prežiť bez následkov... I keď to bolo ozaj tesné.

 

jh

Komentáre k článku


Stream naživo