2015-05-15 13:26:35
Budúci Rolls-Royce Dawn v
Budúci Rolls-Royce Dawn v predstavách ilustrátorov
Zdroj: BMW Group

Rolls-Royce Motor Cars predstavila meno pripravovaného kabrioletu

Nový drophead bude vychádzať z modelu Wraith a dostane meno Rolls-Royce Dawn.

Preč sú časy, keď Rollys-Royce nevyrobili ani tisíc áut ročne. V minulom roku to bolo 4063 kusov, čo je absolútny rekord v 111 ročnej histórii automobilky. Svoj podiel na tom má aj neustále sa rozširujúca ponuka modelov, ktorá má momentálne už sedem členov. Teda ak medzi nich budeme rátať všetky štandardné modely, predĺžené verzie, kupé aj kabriolety.

Do budúcnosti Briti rátajú s ďalším rozšírením, na spadnutie je vôbec prvé firemné SUV. Aby toho nebolo málo, hneď na začiatku budúceho roka môžeme očakávať príchod Rolls-Royce Dawn. Za týmto názvom sa skrýva otvorená verzia modelu Wraith, ktorá bola doteraz známa skôr pod dočasným označením Drophead Coupe.

Nový Rolls-Royce Dawn oživí už známe a veľmi unikátne Rolls-Royce meno, ktoré bolo použité prvýkrát v roku 1949, no len pre 28 špeciálnych drophead modelov vyrobených od roku 1950 do roku 1954. Vtedajší nový začiatok automobilky Rolls-Royce, ktorý predstavoval pôvodný Silver Dawn, bol prvý Rolls-Royce s továrensky vyrobenou karosériou. Modely Rolls-Royce Drophead nesúce názov Dawn boli a aj naďalej sú, vyrábané na zákazku pre individuálnych klientov, čo zaručuje ich jedinečnosť a výnimočnosť.

„Dawn je nádherný nový kabriolet s názvom, ktorý vyjadruje nové príležitosti, ktoré prináša každý nový. Bude to najspoločenskejšie z luxusných vozidiel pre krásnych ľudí, ktorí sa chcú kúpať v slnečnom svetle svetového spoločenského diania.“ Takto sa k novinke vyjadril Torsten Mueller-Oetvoes, generálny riaditeľ spoločnosti.

Zdroj: BMW Group

´Dawn´ dokonale vyjadruje osobnosť nového Rolls-Royce. Po zahmlenom očakávaní jeho príchodu sa vynára z tmy. Rovnako ako Eleanor Thornton, považovaná mnohými za inšpiráciu pre ornament Spirit of Ecstasy, sa Rolls-Royce Dawn ujme role múzy, ktorá bude presviedčať svojho majiteľa, že každé nové ráno so sebou prináša nekonečné možnosti... uvádza sa v tlačovej správe. Nuž ale toto? Toľko lyriky naraz na jednom mieste?! Prelaďme radšej na epiku:

Uvidíme, čo to naozaj bude, hlavne vtedy, keď sa ukážu ozajstné oficiálne fotografie modelu, ktorý bude uvedený na trh v priebehu prvého štvrťroka 2016. Zatiaľ disponujeme fotkami pôvodného modelu – Rolls-Royce Silver Dawn z roku 1952. No a samozrejme, keďže sú dnes technológie vyspelé, aj ilustráciami s pravdepodobným vzhľadom novinky, ktoré uverejnil britský Autocar.

Zdroj: BMW Group
Zdroj: BMW Group

Novinka bude rovnako ako kupé Wraith poháňaná 6,6litrovým dvanásťvalcom s výkonom 465 kW (632 k) a krútiacim momentom 800 Nm, ktoré rozhýbu uzavretý model z nuly na stovku za 4,6 sekundy. Kabriolet by vďaka väčšej hmotnosti a mierne zhoršenej aerodynamike mal byť o čosi pomalší . Testovacie prototypy prichytili s pevnou skladacou strechou, sériové modely Dawn budú mať plátennú strechu. Cenovka bude na hodnote okolo 250 000 britských libier, teda v prepočte zhruba 346 000 eur. Viac sa dozvieme zrejme v nasledujúcich mesiacoch, keď prototypy zamieria do horúcich krajín. Svoje účinkovanie za polárnym kruhom už totiž ukončili.

Jozef Vydra
ZDROJ: BMW Group, AutoCar, autoexpres

Komentáre k článku


Stream naživo