2014-05-05 04:30:00
Policajti stoja na travniku
Policajti stoja na travniku
Zdroj: Tip

Môže sa parkovať na trávnatej ploche, alebo nie? Keď si policajt...

Ak si príslušník, môžeš parkovať kde chceš. A ak si vodič, občas môžeš a občas nie. Ako sa kto vyspí...

Na Tyršovom nábreží bola „akcia“ pri príležitosti 1. mája. Autá parkovali halabala po tráve, hocikde. Prišla hliadka mestskej polície a začala úradovať. Ako? No zaparkovali pekne v tieni s kolesami na tráve. A bolo! A keď sa náš čitateľ spýtal, ako je to s tým parkovaním na tráve, odpoveď bola jasná: „keď je akcia tak môžeš!“

Takže milí páni vodiči, ak bude „akcia“ v supermarkete na rožky, pokojne to pichnite rovno pred dvere obchodu. A keď sa vás mestskí policajti spýtajú, že prečo tam parkujete, odpoveď je jasná: „keď je akcia tak môžem.“

Iste, príležitostné zaťaženie trávnatej plochy nie je také strašné ako pravidelné. To je svätá pravda. Síce je na niektorých trávnatých plochách príležitostí na parkovanie akosi priveľa a trávnika tam už veľa nie je, obvykle zastať čo i len kolesom na tráve znamená okamžite papuču. Fajn, rozumieme. Ale ako je to vlastne s tým parkovaním v meste? Prečo sa raz môže a inokedy nesmie? Prečo tisíckrát nikto nedostane papuču a na tisíc prvýkrát ju dostane, ale iba jeden? Aj keď pravidlá porušili všetci?

Keď svetu vládne bonzák

Pre metskú políciu nie je nič „lepšie“ ako poctivý občan, ktorý má linku 159 v mobile pod rýchlou voľbou. Ako náhle z okna uvidí vozidlo, ktoré parkuje tam, kde by nemalo, už volá a vodiča nabonzuje. A potom sa z okna pozerá, či tí "mestskáči" prišli a dali papuču, alebo nie. Ak by nedali, už má v počítači (či na stroji) pripravenú predlohu na sťažnosť nadriadeným inštanciám. A keď pôjde nabudúce von z bytu, určite sa zastaví na pošte a pošle svoj list hoci aj premiérovi. Lebo parkovať sa má tam, kde sa má!

A to, že ľudia nemajú kde parkovať, lebo samospráva za dvadsať rokov nebola schopná zvýšiť množstvo parkovacích miest adekvátne k zvyšujúcemu sa množstvu áut, to ho netrápi. Lebo on auto aj tak nemá... Prípadne si platí vyhradené parkovanie. Je fajn starať sa o svoje okolie, ale je riešenie bonzovanie a znižovanie množstva parkovacích miest rôznymi novými značkami? (napr. v bratislavskej mestskej časti Ružinov)

Samospráva prostredníctvom mestskej polície zdaňuje vodičov za svoje vlastné chyby a svoju vlastnú neschopnosť nastoliť v parkovaní poriadok a prispôsobiť situáciu dobe. Otázka znie: kedy sa to skončí?

V Bratislave mnohí čakajú na nové nariadenie riešiace parkovanie. Žiaľ, systém, ktorý obmedzí parkovanie cezpoľných takmer nič nevyrieši. Ľudia sa síce prehlásia do svojho súčasného bytu v BA, no peniaze vybrané z daní sa „vytratia“ na pol ceste medzi výberom a riešením.

Policajti skrátka musia. A bodka.

Či mestskí, či štátni. Ak dostanú hlásenie, musia prísť. A tak síce mestskí policajti bežne tolerujú nesprávne parkovanie pod panelákmi, lebo vedia, že nie je kde, akonáhle dostanú hlásenie od „spravodlivého občana“ MUSIA vyraziť na miesto a MUSIA vec riešiť. No a keďže to inak nejde a peniažky sa vždy zídu, zle parkujúce autá dostanú papuče, či ich odtiahnu. Teda... oprava. Papuče dostanú tie autá, na ktoré im vystačia papuče, prípadne tie, ktorých "prehrešky" sú subjektívne najhoršie.

Veru, byť príslušníkom metskej polície nie je med lízať. Nielenže vám ľudia nadávajú, ešte v aute nemáte dosť papúč, aby ste mohli za zlé parkovanie pokutovať všetkých a nemuseli si vyberať komu papuču dáte a komu nie.

Takže ako to teda je? No takto: cez akcie, hlavne tie prvomájové, môžete autá povešať hoci aj na stromy, nikoho to nebude zaujímať. A čo pred barákom? No neprajte si mať v revíre spravodlivého občana, ktorý nerobí nič iné len vykúka z okna a dokonale ovláda všetky tiesňové linky a nebojí sa ich použiť.  

A je na to riešenie?

Je. Po prvé: samospráva by mala k autám mestskej polície prikúpiť aj prívesné vozíky, aby mohli spravodlivo dať papuče všetkým, ktorí si ich zaslúžia. Zvýši sa tak výber spravodlivosti a všetci budú spokojní.

V normálnom svete by samospráva zväčšila množstvo parkovacích miest (lebo za čo človek platí dane, keď nemôže ani pred vlastným domom zaparkovať?!).  V normálnom svete by policajti až tak neriešili telefonáty notorických ohlasovačov katastrof (katastrofy ako nesprávne parkovanie a pod.) Áno, to by bolo v normálnom svete.

Lenže u nás sa trávnaté plochy môžu ničiť pri rôznych akciách, ale ani stebielko trávičky sa nesmie skriviť ak sa snažíte večer zaparkovať pred domom. A namiesto toho, aby sa hľadali spôsoby ako zväčšiť počet parkovacích miest, stavajú sa nové zákazové značky, maľujú sa nové žlté prerušované čiary a mestskí policajti nič iné nerobia len riešia tipy od "dobrých" susedov a papučami dodatočne zdaňujú vodičov za parkovanie.

Prečo? Lebo medveď. Vitajte v tom našom utešenom Kocúrkove!

Alebo je to inak?

Ján Hargaš
ZDROJ: Tip čitateľa

Komentáre k článku


Stream naživo