2014-05-02 06:48:48
Addis_Abeba - na križovatke
Addis_Abeba - na križovatke námestí Meskel nie sú semafory, ani žiadne čiary

Nepochopiteľné - všetci šoférujú ako magori, ale bez jedinej nehody

Toto sa vážne len tak nevidí! Ako je to možné, že obria križovatka bez svetiel funguje?

Čistý chaos, ktorý by u nás nemohol fungovať – dávno by sme sa všetci pozabíjali.

Tomu sa teda povie ohľaduplnosť! Ak by sme takéto mravenisko mali mať na Slovensku, asi by došlo aj na pästné súboje, nebodaj tasenie iných zbraní. No minimálne by to chcelo  niekoľko policajtov, ktorí by sa snažili regulovať dopravu. V tomto kúte Afriky – nič! Pozrite sa ako vyzerá doprava v hlavnom meste Etiópie Addis Abeba na jednej z najrušnejších križovatiek.

Na námestí Meskel v meste Addis Abeba je obrovská križovatka, kde sa z niekoľkých pruhov zo všetkých smerov stretávajú desiatky áut aj chodcov. Bez kolízie! Napriek tomu, že je video zrýchlené, je úžasné sledovať, ako sa pomedzi sebou preplietajú bez toho, aby sa navzájom ohrozili. Zajímalo by nás, ako by tento „systém“ fungoval , či skôr nefungoval u nás. Stačilo, keď pred pár rokmi v dopravnej špičke vypadla svetelná signalizácia na jednej z najfrekventovanejších križovatiek na Slovensku – na Račianskom mýte v Bratislave a zmätky so zápchami trvali ešte niekoľko hodín po jej opätovnom spustení...

Ako je to teda možné, že sa v Addis Abebe jazdí práve takto? Pravidlá cestnej premávky má ovládať každý, kto má vodičský preukaz. S tým nemožno nesúhlasiť. No v tomto prípade asi ťažko možno hovoriť o nejakých. Možno to funguje práve preto (a ten (ne)riadený chaos to potvrdzuje), že nikto nemá pocit nadradenosti a výhradnej prednosti, ale všetci si ju dávajú „tak akurát“. Aj bez vyznačenia jazdných pruhov, aj bez príkazov svetelnej signalizácie, či policajtov.

Nebudeme vám nič nahovárať. Stačí si pozrieť video a zistíte, že dopravná situácia v Addis Abeba vyzerá skutočne veľmi zaujímavo. Žiadne kruhové objazdy, či stredové čiary. Načo aj, keď to funguje bez nich. Jednoducho križovatka. U nás pri vypnutí svetiel na križovatke nastávajú zápchy a prejsť cez križovatku je takmer nemožné, lebo všetci chcú ísť prví a naraz! V hlavnom meste Etiópie si s tým hlavu nelámu – a navyše nehavarujú!

Pozrite si nasledujúce video a sledujte, ako to vyzerá na križovatke bez semaforov, stojí to za to!

P.S. Myslíte si, že by to mohlo byť tou rozľahlosťou križovatky? V čom inom by to inak mohlo byť? Lebo hustota dopravy nie je malá.

Jozef Vydra
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo