2014-01-30 03:55:00
Oltcit Club
Oltcit Club
Zdroj: internet

VIDEO: Pamätáte si na Oltcit? Pozrite si najlepšie historky o tomto „aute“!

Z majiteľov spravil Oltcit Club zabávačov, ktorý o ňom rozprávali často cez slzy. Na Oltcit si zaspomíname v skvelom dieli Silných rečí

Oltcit má Kristove roky. Už je to takmer 33 rokov odkedy sa predstavil svetu. Prvý krát ho verejnosť mohla zočiť v roku 1981. Oltcit bol spojením francúzskeho dizajnu a techniky s rumunským... niečím... čo vzdialene pripomínalo výrobu auta. Oltcit sa skladá z dvoch slov: „Olt“, ako prvé písmená názvu lokality Oltenia, v ktorej sídlila fabrika a „-cit“ ako prvé tri písmená z názvu francúzskej automobilky Citroen.

Oltcit bola spojená spoločnosť, ktorú zo 64 % vlastnila Rumunská vláda a z 36 % Citroen. Oltcit sa v našich končinách preslávil najmä modelom Oltcit Club.

Bolo to zaujímavé a moderné auto, ktoré sa vďaka francúzskej technológii dobre zapísalo, no vďaka rumunskému výrobnému fušerstvu postupne prepadalo. Zo začiatku sa vyrábalo pod dohľadom Francúzov, ktorí dbali na kvalitu jednotlivých dielcov. Neskôr Rumuni ich „know how“ nahradili rumunským „dont know how“ a dielcami zlej kvality. Nádejné a v mnohých ohľadoch prelomové auto sa tak stalo drahým a vrtošivým prekliatím jeho majiteľov.

Zdroj: wikimedia.org
Zdroj: internet

Väčšina áut, ktoré sa dostali do rúk obyvateľom Československa bolo z horších rokov výroby, no kde-tu sa našiel kúsok, ktorý sa dal nazvať spoľahlivým a vydržal až doteraz. To sa však nedalo povedať o Oltcite Club, ktorý zdedil zabávač Juraj Šoko Tabaček. O svojom „veselom autíčku“ porozprával v najnovšom dieli Silných rečí.  

Pozrite si jeho zábavné skúsenosti s Oltcitom v najnovšom dieli Silných rečí (spustíte kliknutím na obrázok).

jh

Komentáre k článku


Stream naživo