2014-01-29 04:55:00
Prvé obrázky ukazujú inšpiráciu
Prvé obrázky ukazujú inšpiráciu modelom Lada Niva

Nový Chevrolet Niva má byť poctivý off-road, neskôr aj s predným pohonom

Chevrolet Niva druhej generácie sa predstaví už toto leto na autosalóne v Moskve. S prekvapením Pod kapotou.

Hoci sa automobilka Chevrolet v Európe rozhodla „zabaliť“ to, aby po roku 2015 nechala ring voľný svojej sesterskej značke Opel, o pár sto kilometrov východnejšie jej aktivity výrazne naberajú na sile.

V spoločnom podniku (joint-venture) s ruskou spoločnosťou AvtoVaz práve prebiehajú prípravy na výrobu druhej generácie Chevroletu Niva. Jej predchodca schádza z výrobných liniek od roku 2002.

Súčasné auto postavili s využitím množstva mechanických komponentov pôvodného „ruského Defendera“, čiže modelu Lada Niva 2121. Ten zostane v ponuke najmenej do roku 2016. Vlani dokončili polmiliónty kus. Vedenie spoločnosti je spokojné s približne dvojpercentným podielom na domácom trhu. Samozrejme nezakrýva svoje plány a väčšie ambície, ako si uchmatnúť viac z koláča.

Pod kapotou motor od konkurencie!

Aká bude technika novinky? Predseda predstavenstva spoločnosti Gary Tilson v rozhovore potvrdil, že pohonná jednotka nebude prekvapujúco od ďalšieho strategického partnera AvtoVazu, ktorým je francúzsko-japonské združenie firiem Renault-Nissan. Celkom nečakane a prekvapujúco sú to motory od konkurenčného koncernu PSA. Bude to atmosférický motor s objemom 1,8 litra  a výkonom 100 kW (135 k) s najvyšším krútiacim momentom 170 Newtonmetrov.

Prevodovka, ktorá prenáša stály prevod na všetky kolesá má byť v aute od neznámej indickej spoločnosti. Výroby však chcú Rusi preniesť do niektorého zo svojich závodov.

Zatiaľ iba benzín

Dlho sa uvažovalo, či sa PodKapotou objaví aj dieselový motor. Ako povedal Gary Tilson, toto nie je momentálne predmetom úvah. Dôvodov je niekoľko, tým hlavným je kvalita nafty pre dnešné moderné motory. Tá nemá v Rusku stálu a nemennú kvalitu. Dôležitý by bol aj dopyt. Ak sa ukáže, že záujem bude, Chevrolet ponúkne aj naftové motory.

Nový Chevrolet Niva sa objaví podľa šéfa Tilsona hlavne v oblastiach, kde ľudia potrebujú plnohodnotný offroad. Auto ale so svojho pravoverného zamerania zľaví. Podľa Tilsona sa totiž chystá aj verzia s pohonom prednej nápravy a uvažuje sa aj o nasadení automatickej prevodovky. Auto už dostane ESP a airbagy, pričom by jeho platforma mohla poslúžiť ako zála pri vývoji iných typov vozidiel. Napríklad minivanu, či pickupu. To by mohlo prísť na rad neskôr. Chevrolet, resp. celá matka – GM,  budú najprv skúmať návratnosť počiatočných investícií.

Výroba novej Nivy sa rozbehne na konci roka 2015, pričom auto je pripravené do výroby. Stavia sa nová linka a prototypy zbierajú posledné údaje. Svetová premiéra je v Moskve na autosalóne  od 25. augusta.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo