2013-08-26 05:00:00
skladacie auto - armadillo-t
skladacie auto - armadillo-t electric

Nemáte kde zaparkovať? Žiaden problém! S týmto autom sa zmestíte všade

Čoraz viac áut spôsobuje problémy na sídliskách. Autá sú všade, niekedy nie je kade prejsť, nie ešte zaparkovať.

Ako sme už nedávno písali, naše sídliská neboli projektované na súčasné množstvo áut. Pod panelákmi sa nachádza len zopár parkovacích miest, ktoré nestačia ani obyvateľom domu, nieto ich návštevám. Nikto nerátal, že k jednému bytu bude priemerne pripadať jeden a pol auta. Asi to s našou životnou úrovňou nie je až také zlé...  Či? 

Ale späť k autu. V Južnej Kórei majú ešte väčšie problémy s parkovaním, a tak nečudo, že neustále vymýšľajú nové možnosti ako sa s problémami popasovať.

Nápad so skladacím autom nie je úplne nový, ale výskumníci z Kórejského inštitútu pre pokročilú vedu (KAIST) vymysleli auto, ktoré si nielenže samé nájde parkovacie miesto, samé zaparkuje, ešte sa aj skrúti do klbka ako ježko. Ba čo viac, v prípade krupobitia sa o autíčko nemusíte báť. Nosí zo sebou aj vlastnú garáž! Nazvali ho Armadillo-T, podľa pásavca, ktorý sa v prípade hroziaceho nebezpečenstva schová tak ako ježko.

Auto vymysleli vedci, nie konštruktéri áut, takže v ňom nehľadajte klasický (a overený) spaľovací motor. Táto potvorka je na baterky, no aj v tomto smere sa výskumníci pochlapili. Najväčšou nevýhodou elektrických áut je okrem krátkej životnosti batérií  doba, ktorú baterky potrebujú na to, aby sa dobili. Armadillo-T electric to v rýchlom režime dokáže za neuveriteľných 10 minút. Pri plnom nabití batérií je Armadillo-T schopné prejsť takmer 100 km. Váži iba 449 kíl a maximálna rýchlosť je 60 km/h. Čím sa síce nezaradí medzi pretekárov, ale na bežnú prevádzku v meste stačí. Je to naozaj skladné auto. „Rozložené“ má 2,8 metra na dĺžku. Keď sa schúli do klbka zmenší sa na 1,6 metra. Teoreticky by sa na jedno dnešné parkovacie miesto vtlačili dvaja, možno aj traja „Pásavci.“ O cene sa nehovorí, je to len prototyp, no môžeme očakávať, že sme o skladacích autách nepočuli naposledy. Pozrite si ako toto "skladanie" prebieha.

Šikovné, no nie? Stále sa však vývoj nedostal tam, kam siaha ľudská predstavivosť. Na auto v nasledujúcom videu sa Armadillo-T vôbec nechytá. Nechceli by ste auto, ktoré by ste si po jazde mohli vopchať do vrecka? Či ako v tomto prípade do kabelky?

Ján Hargaš
ZDROJ: nydailynews.com

Komentáre k článku


Stream naživo