2013-08-23 05:00:00
Ferrari NART Spider a
Ferrari NART Spider a Mercedes W196
Zdroj: autoblog.com

Ferrari 275 NART Spider vydražili za 27,5 milióna dolárov

A takmer sa stalo najdrahším autom v histórii. Na nedávny rekord Mercedesu W 196 vo výške 29,6 milióna dolárov (cca 22 miliónov eur) však nedosiahlo.

Úžasné Ferrari 275 GTB/4 NART Spider z roku 1967 cez víkend zmenilo majiteľa. Na aukcii v kalifornskom meste Monterey si ho za viac než 20 miliónov eur kúpil Lawrence Stroll. Tento kanadský podnikateľ zbohatol na značke Tommy Hilfiger a svoje peniaze sa rozhodol investovať do auta, ktorého cena, na rozdiel od našich áut, určite neklesne.

Čím je také výnimočné?

Predovšetkým svojou exkluzivitou. Bolo ich vyrobených iba desať a všetky si našli majiteľa skôr než zišli z výrobnej linky. Jedno z nich sa objavilo v pôvodnom filme Aféra Thomasa Crowna, kde si hlavnú úlohu zahral legendárny Steve McQueen. Mimochodom Steve McQueen vlastnil jeden z desiatich kusov Ferrari 275 NART Spider, no rozbil ho iba chvíľu po tom, čo dostal kľúče. Cenu auta ženie nahor tiež skutočnosť, že všetky NART Spider majú bohatú pretekársku históriu, a práve to sa na dnešných aukciách najviac cení. Najdrahšie auto na svete, ktoré bolo predané na aukcii v júli tohto roku – Mercedes-Benz W196 z roku 1954 dvakrát vyhralo preteky Formule 1 s Emanuelom Fangiom za volantom.

Zdroj: autoblog.com
Zdroj: autoblog.com

Ale spať k Ferrari. Tento konkrétny exemplár v sebe okrem cenného rodného listu ukrýva aj kus vášne k autám. Jeho bývalý majiteľ, Eddie Smith Senior ho hýčkal celých štyridsať rokov až do svojej smrti. Eddie Smith vlastnil niekoľko typov Ferrari, no vždy tvrdil, že 275-ka NART Spider je najlepšia. Jednak pre svoj výkon, ovládateľnosť, fantastický dvanásťvalec, ale predovšetkým pre neskutočný vzhľad. Auto nikdy nikomu nepredal a dokonca odmietol aj hviezdneho Steva McQueena, ktorý Smitha kontaktoval hneď potom ako rozmlátil svojho Spidera. Je tiež zaujímavé, že Eddie Smith na aute pravidelne jazdil aj potom, čo sa jeho cena začala rátať v miliónoch. „Je to predsa auto,“ povedal, keď sa ho spýtali, či by si namiesto jazdenia nezaslúžilo odpočinok. Čo s ním urobí jeho nový majiteľ nevedno, no určite by bola škoda, keby zostalo stáť niekde pod zámkom na vyleštenom podstavci.

Zdroj: autoblog.com
Zdroj: autoblog.com

Syn pôvodného vlastníka Eddie Smith Junior sa po šiestich rokoch od otcovej smrti rozhodol Ferrari predať. Ako povedal, nebolo to preňho ľahké, otec predsa auto miloval. Ale keďže on naň nemal toľko času ako otec, bude lepšie, keď zmení majiteľa. Z predajnej ceny 27,5 milióna dolárov však syn nebude mať nič. Rozhodol sa všetky peniaze venovať na charitu, pretože tak by si to želal otec.

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog.com, cnbc.com

Komentáre k článku


Stream naživo