2013-08-21 11:55:00
Hlasové ovládanie
Telefonovanie počas jazdy je nebezpečné, aj keď používate hlasové ovládanie.
Zdroj: BMW

Ak máte v aute ovládanie hlasom, ani ho radšej vôbec nepoužívajte

Hlasové ovládanie v aute je totiž vraj oveľa viac nebezpečnejšie, ako sa doteraz predpokladalo.

Americká nezisková organizácia AAA Foundation for Traffic Safety vypracovala štúdiu, ktorej výsledky, sú, mierne povedané, celkom rozporuplné, ba až kontroverzné. Je všeobecne známe, že od začiatkov používania mobilných telefónov sa ich používanie počas šoférovania neakceptuje a je zakázané. Písanie SMS za volantom je podľa rôznych ďalších štúdií doslova hazardom.

Preto výrobcovia ponúkajú rôzne doplnky, ktoré vodičom umožňujú mať počas telefonovania voľné ruky. Lebo vodič ich má mať počas jazdy na volante. V súčasnosti sa technológie pre hands-free dostali v rámci vývoja na úroveň, ktorú sme pred pár rokmi ani nepredpokladali.

Hlasové ovládanie je výsledkom vývoja

Okrem klasického dotykového ovládania na príjem hovoru, alebo vytáčanie čísla v pamäti sa do výbavy áut sa postupne dostáva hlasové ovládanie informačno-zábavných centier vozidiel. Tie dokážu napríklad aj odpovedať na SMS, alebo vám umožnia napísať e-mail, pričom ovládanie je založené na hlasovom ovládaní. No a to sa zdá byť kameňom úrazu celej technológie. „V porovnaní s inými činnosťami, sme zistili, že ovládanie hlasových systémov bolo najviac rušivé“, uviedli vedci, ktorí sa podieľali na výskume. Zdá sa, že tento systém je nebezpečný, lebo podľa americkej štúdie vraj vydávanie hlasových povelov vodiča vysoko rzptyľuje. "Svedčí to o tom, že využívanie týchto systémov môže mať fatálne dôsledky, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú bezpečnosť premávky," tvrdia vedci.

Vyrušovať vás môže aj spolujazdec

Zadávanie textu do SMS správy alebo do emailu hlasom môže byť rušivé tým viac, čím vyššiu  dôležitosť má pre nás daná správa. Ale vodiča môže rozptyľovať dokonca ešte aj dôležitý rozhovor so spolujazdcom (hlavne ak je to manželka..?). Toto sa však nedá ani predvídať, ani regulovať právnymi normami. Rozhodnúť sa preto musí každý sám, či chce počas jazdy za volantom posielať napríklad nejaký dôležitý email.

Klasicky, alebo s hands-free?

Telefonovanie pomocou hands-free systémov sa považuje za bezpečnejšie, ako klasické telefonovanie za volantom, Lenže... existuje na túto tému niekoľko ďalších prieskumov, ktoré prinášajú protichodné výsledky. Napríklad renomovaná a uznávaná autorita, akou je americká agentúra National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) priniesla pred časom zistenie, že štandardné telefonovanie je dokonca bezpečnejšie ako používanie hands-free doplnkov! No, aby sa v tom teraz niekto vyznal... Najlepšie je netelefonovať, neesemeskovať, nemailovať, ale jazdiť a kochať sa... Na cestách aj tak na vodičov číha množstvo protivenstiev, prečo si teda nezjednodušiť život? Nemusíte byť totiž neustále on-line. Ak áno, to je už závislosť a patrí do starostlivosti iných, ako sú rady nášho magazínu.

Jozef Vydra
ZDROJ: NHTSA.com, Foundation for Traffic Safety

Komentáre k článku


Stream naživo