2013-08-17 11:55:00
Čelné sklá nahradia v
Čelné sklá nahradia v budúcnosti výrobky Gorilla Glas, nedajú sa ľahko poškriabať.

Nepoškriabateľné autosklá sa inšpirovali smartfónmi, do roka majú byť realitou

Nosíte vo vrecku výdobytky techniky, ani o tom neviete. Reč je o vynáleze zo sveta mobilných zariadení.

Pre pokročilú ochranu čelného skla automobilu sa črtá produkt, ktorý možno máte nad displejom vášho smartfónu. Už dnes ho môže chrániť sklo s názvom Gorilla Glass jedného z prémiových výrobcov.

Ide o veľmi pevné sklíčko americkej firmy Corning, ktoré má vysokú odolnosťou voči poškriabaniu. V súčasnosti ho využíva už približne 1,5 miliardy mobilných zariadení.

Práve jeho odolnosť je dôvodom, prečo sa dostane aj do automobilov. Špeciálne sklo Gorilla Glass je oproti klasickému ohybnejšie a posledná verzia je o 40 percent odolnejšia voči poškodeniu. Jeho základom je tvrdené sklo z alkali-aluminosilikátu. Pri výrobe sa využíva proces výmeny iónov.

Škrabance na skle budú minulosťou

Poškriabané čelné sklo nepoteší žiadneho vodiča. Hlavne pri poškriabaní celej plochy. Dokonca je takéto sklo nebezpečné, lebo spôsobuje lom svetla a môže tým vodičovi spôsobiť problémy s oslnením a zlou viditeľnosťou.

Navyše by novinka mala dať šancu zabudnúť na poškodenia skla po odskakujúcich kamienkoch. No a nižšia hmotnosť skla by sa mala podpísať pod nižšie ťažisko auta aj nižšiu spotrebu.

 

Kedy príde do výroby?

Podľa viceprezidenta firmy Corning sa ich špeciálneho skla dočkáme do roka na jednom z prémiových áut. Prečo práve tam? Tak ako zväčša všetky, aj táto novinka má svoju nevýhodu: napriek tomu, že nové sklo bude ľahšie, pevnejšie a menej náchylné na poškriabanie a praskliny, dokonca s lepším akustickým komfortom, je jeho najväčšou nevýhodou cena.

Corning okrem toho pripravuje aj nové antibakteriálne sklo pre telefóny. Podľa firmy je na totiž na skle dotykového mobilného telefónu viac baktérii ako na verejných záchodoch. Toto však v prípade čelného autoskla nehrozí. Iba ak...

Jozef Vydra
ZDROJ: autoevolution.com

Komentáre k článku


Stream naživo