2013-01-23 06:36:10
Zapadli ste? Toto určite
Ups, aj testovaný prototyp môže mať problémy a zapadnúť.
Zdroj: weather.thefuntimesguide.com

Zapadli ste? Toto určite nerobte!

Je celkom jedno, či zapadnete s autom v piesku, alebo v snehu. Pri jeho vyťahovaní by ste v prvom rade mali dbať na základné pravidlá.

V najbližších riadkoch síce budeme hovoriť v zimnej alternatíve zapadnutia o snehu, ale takmer všetko platí aj o piesku – až na výnimky. Po zapadnutí je teda vhodné  najskôr odpratať sneh okolo kolies, prípadne aj pred autom, alebo za ním a až potom sa pokúste vyjsť zo záveja. Snažte sa striedavým posúvaním auta dopredu a dozadu (stačí málo, aj 10 až15 cm) dostať ho do pohybu. Nepridávajte veľa plynu, lebo sa kolesá budú prešmykovať na mieste/zahrabú sa ešte hlbšie.

Zdroj: explorerforum.com/thehillman2000

 

Lepšie je krátko pridávať otáčky motora a prekonať tak odpor snehového záveja (pieskovej duny). Nenatáčajte pritom kolesá do strán, ale držte ich v priamom smere až kým sa auto nedostane do pohybu. Až keď ste na upravenom/tvrdom povrchu môžete mierne pridať plyn, aby ste mohli vyjsť zo záveja, či naviateho piesku  na lepšie upravenú vozovku. Úplne najlepšie je, keď vám pomôže vozidlo s veľkou ťažnou silou.

 

Ťažko na cvičisku, ešte ťažšie v akcii

Keď sa pozrieme, ako sa správala hŕstka mladých mužov na pobreží mora, kde „zaparkovali“ Jeep, vidno, že v autoškolách po celom svete sa toho nový adept o postupe pri ťahaní auta a vyslobodzovaní veľa nedozvie. Alebo boli títo machri natoľko otupení, že nedomysleli, čo sa môže stať, prípadne boli poriadne „premazaní“, ale nie olejom. Dokonca až tak, že nevnímali realitu. Alebo im to bolo jedno. No ja by som sa určite nepostavil medzi dve takéto autá. Viem, situácia na piesočnatej pláži, kde neustály morský príboj rýchlo ničí akýkoľvek pokus o odhrabanie kolies, je diametrálne odlišná od popísaných rád. No pozrite sa na ich chaotické a neopatrné počínanie, pri ktorom sa celkom očividne náramne zabávali. Ale iba do chvíle, kým nenastalo „vyvrcholenie“. Neviem ako vy, ale ja som mal podozrenie na takýto scenár od chvíle, keď sa druhé, vyslobodzovacie auto rozbehlo a trhnutím sa pokúšalo zapadnutý Jeep vytiahnuť. Absolútne nezodpovedné, alebo skôr hlúpe? Ešte šťastie, že sa celé vyslobodzovanie neskončilo horšie. Verím, že vám sa nič také nemôže stať.

Jozef Vydra
ZDROJ: YouTube

Komentáre k článku


Stream naživo