2013-01-21 07:40:00
10 najnebezpečnejších pesničiek za
Nie je jedno, čo znie vo vašom aute, dôležitý je žáner, aj konkrétne pesničky.
Zdroj: Wikipedia

10 najnebezpečnejších pesničiek za volant

Počúvate v aute hudbu? Má veľký vplyv na vašu jazdu. Nie je totiž jedno, čo si vyberiete. Vedci už dávnejšie zistili, že niektoré rýchle skladby vás dokážu poriadne rozpáliť.

To môže byť nebezpečné. Podvedome šliapnete na plyn, aby ste vyrovnali tempo jazdy so skladbou. Na druhej strane určíte poznáte pesničky, ktoré vám doslova zvýšia tep a prinútia vás preladiť rádio, pustiť inú, či dokonca vypnúť rádio. Inak ste nervózny, podráždený, dokonca s nutkavou potrebou niečo rozbiť. To je priamy vplyv. No čo ak existuje aj taká hudba, ktorá to vie podprahovo bez toho, že by sme to vnímali?

Nebezpečenstvo za volantom

Podľa odborníkov je pre šoférovanie nebezpečná taká „muzika“, ktorá je hlučná a radostná. Vtedy sa totiž vodič môže sústrediť viac na samotný song, ako na šoférovanie. Až donedávna panoval názor, že k takýmto druhom patrí v prvom rade rock. Hlavne ten rinčivý metal. Teraz sa britský server Confused.com zaoberajúci sa poistením odhodlal k experimentu, aby zistil, aké pesničky by ste si nemali v aute púšťať. Teda ak nechcete, aby sa z vás stali agresori. Pri ňom sa zisťovalo, ako môže počúvaná hudba ovplyvniť správanie vodiča a ktoré skladby v jeho podvedomí vyvolávajú agresivitu. Na trase dlhej 500 míľ, teda 800 kilometrov sa monitorovali rozdiely v správaní vodičov hlavne pri zrýchľovaní, brzdení a rýchlosti jazdy v závislosti na počúvanom hudobnom žánri.

Zistilo sa, že agresivitu (teda prudkú akceleráciu a brzdenie na poslednú chvíľu) spôsobuje u žien hip-hop, pričom metal môže spôsobiť u niektorých mužov túžbu jazdiť vysokou rýchlosťou. O vážnej hudbe sa niekedy hovorí, že je upokojujúca. Pokus ukázal, že vodiči môžu pri jej počúvané chaoticky a nevyspytateľne. Podľa toho asi veľa ľudí u nás počúva práve klasiku...

Pozor na tep srdca

Londýnsky psychológ Simon Moore opísal typ hudby, ktorá vedie k nebezpečnému šoférovaniu. O skladbách, ktorá sú „ hlučné a radostné a zvyšujú tepovú frekvenciu“ Moore doslova tvrdí, že je to smrtiaca kombinácia. „Rýchle údery môžu spôsobiť nadšenie a vzrušenie, čo môže viesť k tomu, že sa ľudia viac sútredia na hudbu, ako na cestu“ upozorňuje londýnsky psychológ. Stresovať, rozptyľovať a znervózňovať vás však môže aj hudba, ktorá sa vám jednoducho nepáči.

Toto si za volantom nepúšťajte

Je to rebríček doslova vražedného hudobného mixu, ktorý vo vás prebudí skryté zviera. Verte, toto naozaj nie je hudba, ktorú by sme odporúčali počúvať počas rannej dopravnej špičky, či nebodaj niekde v náhlej zápche, pre ktorú meškáte na dôležité stretnutie!

  1. 1. Hey Mama – The Black Eyed Peas
  2. 2. Dead on Arrival – Fall Out Boy
  3. 3. Paper Planes – M.I.A
  4. 4. Walkie Talkie Man – Steriogram
  5. 5. Paradise City – Guns N’ Roses
  6. 6. How You Remind Me – Nickelback
  7. 7. Hit the Road, Jack – Ray Charles
  8. 8. Get Rhythm – Johnny Cash
  9. 9. Heartless – Kanye West
  10. 10.Young, Wild and Free – Snoop Dogg & Wiz Khalifa (feat. Bruno Mars)

Je celkom evidentné, že po dočítaní už hľadáte možnosť, kde si uvedené pesničky vypočuť (už ich sťahujete?!). Ale pre vyváženie máme pre vás aj informácie, ktoré pesničky sú duši (len či aj všetkým ušiam..?) lahodiace. Sú to také, ktoré upokojujú srdečný tep. Na stránke topky.sk nájdete zoznam najvhodnejších pesničiek. Sú to napríklad skladby americkej pesničkárky Norah Jonesovej, hlavne Come Away With Me. Alebo The Scientist od britskej kapely Coldplay, Tiny Dancer známeho sira Eltona Johna, či Video Games od americkej speváčky Lany Del Rey. Nie žeby z vás urobili baránkov, či nebodaj Matku Terezu za volantom. Ale istý druh hudby na upokojenie, presnejšie pre relax to teda určite je. Záleží už len od vás, čo si vyberiete. Či tú rýchlu rytmickú, potenciálne najnebezpečnejšiu...

... alebo pokojnú, plynúcu, upokojujúcu. Radíme dvojku, hlavne pre zápchy a dopravné špičky.

Námet na diskusiu: Akú hudbu počúvate za volantom najradšej vy? Ktoré pesničky vám nevyhovujú?

Jozef Vydra
ZDROJ: confused.com

Komentáre k článku


Stream naživo