2013-01-10 19:30:00
Lumpi, traste sa! S
Chystá sa revolúcia v policajnej technike, len to nebude hneď.
Zdroj: General Motors Advanced Design California

Lumpi, traste sa! S novou technikou vás polícia chytí.

Policajti dostanú nové vozidlá, ktoré sa pri prenasledovaní páchateľov budú vedieť rozdeliť na viac častí a dokonca lietať. V ich útrobách je špičková elektronika.

Pýtate sa, kto zaplatí špeciálne laserové skenery a netradičný vodíkový pohon? Predsa daňoví poplatníci. V čase, keď všetci šetria, sa tento krok zdá byť odvážny, ale... toto všetko nás čaká trocha neskôr, ako by sme si mysleli. V rámci autosalónu v Los Angeles pred záverom minulého roka vypísali špeciálnu dizajnérsku súťaž. Tentoraz na riešenie policajných prostriedkov v roku 2025. Design Challenge už aj vyhodnotili a my poznáme zaujímavé pohľady dizajnérov na to, ako budú vyzerať pomocníci policajných síl.

Sci-fi, alebo realita budúcnosti?

Súťažiacich dizajnových tímov  bolo šesť. Každý z nich sa zmocnil predstavy po svojom. Jedno však majú spoločné. Ich riešenia sa nebudú realizovať hneď. Na niektoré technika zatiaľ nestačí, iné by sa mohli používať už čoskoro. Jednotlivé riešenia prinášajú aj celkom nový pohľad na policajnú prax hlavne na cestách v okolí Los Angeles. Ako teda vidia jednotlivé tímy, ako bude vyzerať policajný zbor v LA v roku 2025?

BMW poslalo do súťaže návrh svojho dizajnérskeho zastúpenia v USA. Ich E-Patrol odvezie dvoch policajtov a je poňatý modulárne s dôrazom na autonómne bezpilotné moduly. Napájaný je z inteligentnej vozovky, nad ktorou sa vznáša. V prípade potreby (napr. pri zápche) sa pri prenasledovaní páchateľa môžu z hlavnej časti odpojiť dva moduly: jeden lietajúci sledovací a jeden z dvoch jednokolesových pozemných. Majú za úlohu sledovať prenasledovaného a získané informácie odovzdať hlavnej jednotke. Základná časť nemá žiadne klasické prístroje, ale všetky informácie sa holograficky zobrazujú na čelnom skle.

Zdroj: BMW Group DesignworksUSA
Zdroj: BMW Group DesignworksUSA

General Motors prišiel s novým elektrickým vozidlom Volt Squad, plným špičkových technológií. Je to vlastne trojvozidlové riešenie, kde každá časť má na starosti niečo iné: pozorovanie, prenasledovanie a zneškodnenie prenasledovaných. Každé vozidlo má jasne definovanú situačnú úlohu. Lietajúci Volt Squad 01 má identifikovať, dvojka prenasledovať a tretí modul je na odvoz prenasledovaných. Jadrom vozidiel Volt Squad je pokročilý elektronický pohonný systém.

Zdroj: General Motors Advanced Design California

 

Honda nasadila dve riešenia. Americké zastúpenie Hondy vyvinulo systém CHP Drone Squad, ktoré sa môže pohybovať buď s posádkou, alebo celkom autonómne. Je to totiž  „bezpilotný“ model auta, z ktorého napríklad v prípade zápchy sa môže odpojiť motorka, aby tak dosiahla cieľ. Ak ani to nie je schodné riešenie, celok je možné upevniť v podvese vrtuľníka a tak ho dopraviť na miesto potreby.

Zdroj: Honda R&D Americas, Inc.,

 

 

Honda Japan predstavila CHiPs systém, ktorý kladie hlavný dôraz na ekológiu, no okrem toho musí byť vozidlo pre policajnú hliadku mimoriadne obratné, aby dokázali jazdiť v stále väčšmi hustej premávke. Štíhla trojkolka s pohonom na vodík presne zodpovedá týmto požiadavkám.

Zdroj: Honda R&D Company, Ltd., Tokyo

 

Zdroj: Mercedes Benz

Mercedes je jediné riešenie, ktoré vychádza z existujúceho modelu auta. Je založené na koncepte Ener-G-Force, ktorý reálne existuje a predznamenáva, ako môže vyzerať nasledovník legendárnej triedy G. Toto riešenie využíva na pohon vodu z nádrží na streche, odkiaľ putuje do konvertora a v palivových článkoch sa využíva ako zdroj energie pre pohyb. Pohon zaobstarávajú elektromotory v kolesách, ktorým výkon nezávisle podľa podmienkok prideľuje riadiaca jednotka.

 

Zdroj: Subaru Global Design

Subaru prišlo s celkom netradičným riešením v modeli SHARC. V bareli popri cestách nepretržite sleduje premávku troma laserovými snímačmi a kamerami. Nie je to žralok, ako z názvu vyplýva. Ale okrem toho, že vie jazdiť, má schopnosť lietať a nepotrebuje ľudskú posádku. Zoskenované zábery sa zobrazia policajtovi cez 3D okuliare, ten riadi model na diaľku prostredníctvom pohybov rúk. V každom kolese je elektromotor s výkonom 70 kW. Zvláštnosťou je zmena svetlej výšky vozidla a zmena sklonu kolies podľa povrchu a rýchlosti jazdy.

Viac ako množstvo obrázkov vám však povie video. Stojí za to, pozrieť si ho, verte!

 

Jozef Vydra
ZDROJ: LA Autoshow

Komentáre k článku


Stream naživo