2012-12-07 15:40:15
Aston Martin - časť
Aston Martin Rapide sa predstavil ako koncept ešte v roku 2006

Aston Martin - časť kúpili talianski investori

Dejú sa to v automobilom svete veci! Majoritný akcionár, kuvajtská spoločnosť Investment Dar, predala balík 37,5 % akcií talianskemu fondu Investindustrial.

Aston Martin patrí medzi málo automobiliek, ktoré nepatria do nejakého gigantického koncernu. Kuvajťania totiž kúpili spoločne v konzorciu spolu s Adeem Investment, amerického investičného bankára Johna Singersa a Davida Richardsa väčšinový podiel od Forda v roku 2007. O predaji časti akcií však začali uvažovať už o rok neskôr. A tak sa mohlo stať, že sa Aston Martin opäť stane súčasťou veľkého celku. Kto získa podiel sa totiž diskutovalo a najmä špekulovalo dlho.

V hre mali byť napríklad aj indická Mahindra, či Toyota. Tá si spoluprácu s Astonom vyskúšala už pri modeli Aston Martin Cygnet, ktorý je prepracovanou verziou Toyoty iQ. Okrem týchto záujemcov sa o Aston Martin zaujímala aj Tata Motors, pod ktorej krídla už patria Jaguar a Land Rover. Indovia by si tak skompletovali portfólio svojich britských značiek. Túto trojicu britských výrobcov niekedy vlastnil Ford spolu s Volvom a na istý čas spolu s Lincolnom a Mercury patrili do jeho divízie luxusných značiek Premier Automotive Group.

Nakoniec však akcie putujú do talianskych rúk. Investičný fond Investindustrial zaplatil za balík akcií 150 miliónov libier, čo je v prepočte asi 186 milónov eúr. Za tieto peniaze získa v deväťčlennom vedení spoločnosti štyri kreslá. Čo nakoniec rozhodlo nie je známe, no v prospech talianskeho investičného fondu hovorila napríklad spolupráca so spoločnosťou AMG, respektíve s Mercedesom, ktorá má zahŕňať spoločnú účasť na niektorých budúcich projektoch. Nakoniec, pre Investindustrial to nie je prvá investícia do sveta rýchlych kolies. Fond vlastnil až do apríla taliansku motocyklovú spoločnosť Ducati, ktorú kúpila automobilka Audi za 860 miliónov Eúr.

Jozef Vydra
ZDROJ: automotorblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo