2024-02-27 10:30:00
Ženeva 2024
Ženeva 2024
Zdroj: jm

ŽENEVA: Mega galéria z autosalónu a všetky novinky na jednom mieste

Otázka, ktorú si pri pohľade na obnovený ženevský autosalón kladú mnohí: vrátila sa bývalá sláva podujatia?

Toto je veľmi smutný príbeh, kedysi býval autosalón v Ženeve naozaj na vrchole jarných automobilových podujatí a možno aj celkovo podujatí výstavného charakteru. V rámci roka v Európe alternoval iba Paríž/Frankfurt, ktorý bol na jeseň. Toto boli pred epidémiou dva najväčšie motoristické eventy celkovo. Lenže epidémia akosi sériu prerušila a potom sa udiali úplne šialené tragédie.

V prvom rade bolo niekoľko po sebe idúcich autosalónov zrušených. Prvý zrušený bol už ten v roku 2020 a následne majitelia značky odpredali práva inej spoločnosti, ktorá Ženevský autosalón spravila v Katare. Lebo to je logické. Lenže ani to nedosiahlo úrovne pred epidémiu a padlo rozhodnutie vrátiť Ženevský autosalón do kalendára tak, ako bol. Na prelome februára a marca. Tento rok prichádza Ženevský autosalón prvýkrát od spomenutého roku 2020. Naplnil očakávania? Alebo je to trapas?

O veľa faktoch svedčí účasť automobiliek. Nemecké a pridružené automobilky preskočili túto udalosť kompletne. Napríklad Škoda by mala čo predstavovať, veď má modernizovanú Octaviu a do povedomia dostáva aj nový Superb a Kodiaq, ale nie je na autosalóne. Takisto na ňom nie je Cupra s Tavascanom a Bornom VZ, ani SEAT, ani Volkswagen, ani Mercedes, ani BMW. Nemci vôbec. Francúzi obmedzene. Ani Stellantis si nedal Ženevský autosalón ako akciu ktorej sa zúčastní . A to je obrovská rana, lebo Stellantis združuje príliš veľa značiek, viac ako VW.

Kto teda autosalón navštívi? Myslím zo značiek. Vlastne sú len 3 z tých, ktoré sú bežne dostupné aj u nás. Najvážnejšími vystavovateľmi sú Renault a Dacia a tretí do partie je MG. Jasné, na ploche je záplava čínskych automobiliek, vrátane BYD, čo je skratka od Build Your Dreams, cez rôzne malosériové firmy, za ktorých treba vypichnúť nádhernú expozíciu Kimera Automobili a taktiež trochu menej pompéznu Erreerre Fuoriserie.

Celková úroveň je teda omnoho nižšia z pohľadu vystavovateľov, ale organizátori sa to snažili dohnať peknou sériou historických vozidiel a tiež zaujímavými sprievodnými podujatiami. Tak ako vždy sa v Ženeve ohlasuje aj Auto roka, ale aj to je vlastne len štandard. Hnevá ma, že historické autá sú obohnané páskou aj na novinárskom dni. To je celkom trapas.

Ak by som nebol na Ženevskom autosalóne doteraz, tak by som si rozhodne povedal, že je to parádne podujatie, o kúštik lepšie ako naše autosalóny v Nitre a v Bratislavy. Ale po zvyku z minulosti, keď každý jeden výrobca doviezol niektorý z konceptov je tento rok sklamaním, ktoré zachraňuje len Renault, Dacia a vlastne trochu aj to MG. Základný stupienok ale je. Ísť sa dá už len vyššie. Obnovený autosalón môže znova rozžiariť slávu podujatia. Tento rok to úplne nevyšlo, ale uvidíme ako na tom bude budúci rok. Očakávania sú veľké, ale aj nástrahy. Veď Ženevský autosalón bol odjakživa jedným z najdrahších podujatí, čo do ceny za výstavnú plochu a aj to je jeden z dôvodov, prečo mnohé automobilky prehodnotili svoju účasť. Veď už pred tými 4 rokmi niektoré automobilky zvolili prezentáciu noviniek v online svete a na dedikovaných udalostiach. Autosalóny celkovo upadajú. Viedenský autosalón sa nekonal už tretí rok po sebe a termín ďalšieho ešte nikto neohlásil. Aj ten bratislavský kedysi dokázal prilákať významné svetové novinky, no dnes nie je isté ani to, či sa mu podarí prilákať aspoň zopár domácich automobilových importérov, či aspoň dílerov. V Bratislave to ale nevzdávajú a autosalón má oznámený aprílový termín. Zdá sa tak, že veľké autosalóny sú už minulosťou, čo však minulosťou nie je, to sú lokálne automobilové veltrhy, drobné sprievodné podujatia s výberom zaujímavostí - v starých výstaviskách, či v chodbách nákupných centier.

Napriek tomuto konštatovaniu ale treba povedať, že aspoň v tej Ženeve je čo obzerať. Nie je toho veľa, ale dosť, aby z toho vznikla seriózna galéria. Nech sa páči.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo