2022-12-14 15:30:00
IIHS moderate overlap 2023
IIHS moderate overlap 2023
Zdroj: IIHS ytb

VIDEO: V tradičnom nárazovom teste odrazu zlyhali takmer všetci. Ako je to možné?

Neúnavná snaha organizácie IIHS zvyšovať bezpečnosť áut vedie k takýmto zlyhaniam.

Insurance Institute for Highway Safety, v skratke IIHS je americká organizácia venujúca sa bezpečnosti na cestách. Jej ratingy sú dlhodobo na úplnom vrchole a autá, ktoré prechádzajú testami práve u IIHS s najlepšími známkami možno považovať za skutočne najbezpečnejšie. IIHS dlhodobo tlačí na pílu výrazne ostrejšie ako európska EuroNCAP. I keď aj testy EuroNCAP sú relevantné a za dekády dramaticky zvýšili bezpečnosť áut na našich cestách, IIHS je doslova tyran, ktorý neustále vymýšľa nové a nové postupy ako donútiť automobilky investovať do bezpečnosti posádok, no taktiež do bezpečnosti ostatných účastníkov premávky. Iba pred necelým rokom sme videli prvýkrát sprísnené bočné nárazové skúšky s „baranidlom“ s vyššou hmotnosťou a rýchlosťou. Baranidlo relevantne fingujúce náraz väčšieho a ťažšieho SUV do bočnej časti vozidla ukázalo, ako inak bezpečné autá môžu zlyhávať len preto, lebo sa už mnoho rokov bočný nárazový test vykonáva rovnako. Uspieť dokázali iba také značky, ktoré majú v DNA vyšší dôraz na bezpečnosť svojich cestujúcich. Medzi premiantami dominovalo (ako inak) Volvo a možno prekvapivo Mazda. Lenže tentoraz dostala aj Mazda pozauši. Vlastne všetci a z pätnástich áut novým testom prešli iba dve. Ako inak, víťazom je opäť aj Volvo.

Test to vlastne vôbec nie je nový. Je to ten test, ktorý sa s miernymi odlišnosťami a úpravami vykonáva už od začiatku testovania bezpečnosti vozidiel nárazovými skúškami. Volá sa moderate overlap crash test, teda nárazová skúška so stredným prekrytím. Podstatou je náraz do čiastočne deformovateľnej bariéry s prekrytím prednej časti vozidla na úrovni 40%. Tento test je na oboch stranách veľkého rybníka už od polovice deväťdesiatych rokov a je základom všetkých hodnotení bezpečnosti vozidiel na celom svete. Test simuluje náraz protiidúcich vozidiel, ktoré do seba napália s miernym „vybočením“ v rýchlosti cca 60 km/h. Za desať rokov vykonávania tohto testu sa úroveň bezpečnosti predných pasažierov zväčšila o toľko, že riziko smrteľného úrazu je teraz o 47% vyššia na sedadlách vzadu, než vpredu. Úspech z hľadiska bezpečnosti predných členov posádky, však neúspech pre tých, ktorí sedia vzadu.

Takže čo urobila IIHS? Bolo to v podstate jednoduché: dozadu nedala len deti v autosedačkách ako sa to robí všade, dala tam najmodernejšiu figurínu tretej generácie, ktorá sa využíva na predných sedadlách. Reprezentuje 12-ročné dieťa, respektíve nižšiu ženu. Lebo aj v skutočnom svete sa vzadu nevyskytujú len malé deti v sedačkách, ale aj staršie deti bez sedačiek, niekedy aj dospelí. Úplná drobnosť, poviete si, no s drastickými výsledkami.

Prednými nárazovými skúšakami tak z 15-tich „malých SUV“ (u nás stredne veľké SUV – veľmi populárna kategória) prešli iba dve. Volvo XC40 a Ford Escape vyrobený po máji 2022 (Kuga). Dobré známky – Good, znamenali, že pasažieri vzadu nie sú ohrozený „ponorkovaním“ a ani nárazom do pevných súčastí kabíny – napríklad do pevných operadiel predných sedadiel, či do komponentov dverí, stĺpikov a podobne. Skrátka že tam kde má byť mäkký materiál, tam je a že bezpečnostné pásy odvádzajú svoju prácu dobre, rovnako tak okenné airbagy zakrývajú všetko čo treba. O ešte prijateľnom bezpečí pre zadných pasažieroch sa dá písať pri Toyote RAV4. Získala známku akceptovateľné. Všetci ostatní vrátane Mazdy CX-5, Mitsubishi Eclipse Cross, Jeep Renegade, či Hyundai Tucson získali známku Poor teda Biedny. Zlé výsledky so známkou Marginal (na okraji, takmer biedny) získali Nissan Xtrail, Audi Q3 a Subaru Forester.

Nárazy hlavy a končatín do pevných častí vozidla, či spomínané „ponorkovanie“ či skôr „podlezenie“ v zmysle posunu bezpečnostného pásu vyššie po trupe ku krku a držanie tela na mieste „za krk“ vedúce k posunu tela, či k úplnému vyšmyknutiu spod pása (pri nižších postavách), to môžu byť v týchto situáciách veľmi vážne, či smrteľné zranenia a nemali by sa stávať ani vpredu, ani vzadu. Doteraz na ne však vzadu nikto príliš nedbal. Uvidíme ako si s novými testami poradia ďalšie autá. Presné výsledky všetkých testovaných vozidiel nájdete v tabuľke v galérii. Tu je video priamo od IIHS.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: IIHS

Komentáre k článku


Stream naživo