2022-12-13 14:40:00
Tesla Model X
Tesla Model X
Zdroj: Tesla Motors / Alexis Georgeson

Nórsko je krajina elektromobilov, no prichádza zmena. Takto im klepnú po prstoch

V Nórsku je každé piate auto na cestách elektrické. Nórov však omrzelo dotovať niekomu luxus.

Každé piate auto na nórskych cestách je už elektrické, pričom ich podiel sa za menej ako tri roky zdvojnásobil. Oznámilo to v pondelok Nórske združenie elektrických vozidiel. TASR správu prevzala z AFP.

Táto "snehová guľa" sa valí čoraz rýchlejšie a nabaľuje sa. Na nórskych cestách tak rastie počet elektrických áut, uviedla na webovej stránke šéfka združenia Christina Bu.

A hoci trvalo takmer desať rokov, kým sa flotila elektrických vozidiel v Nórsku dostala z nuly na 10 %, čo sa podarilo dosiahnuť v marci 2020, za necelé tri roky sa už podiel elektromobilov v krajine zdvojnásobil na 20 %. Trhový podiel na úrovni 30 % by sa tak mohol dosiahnuť do dvoch rokov.

Na porovnanie, podľa údajov francúzskej vlády z januára 2021 bolo na francúzskych cestách elektrických len 0,64 % áut.

Nórsko, ktoré je paradoxne najväčším producentom ropy a zemného plynu v západnej Európe, si kladie za cieľ, aby všetky jeho nové autá mali do roku 2025 "nulové emisie". Inými slovami, aby boli elektrické a vodíkové.

Takzvané čisté autá ťažia v škandinávskej krajine z viacerých výhod. Okrem iného sú vo veľkej miere oslobodené od daní, platia nižšie poplatky na cestách aj verejných parkoviskách a v niektorých prípadoch môžu využívať pruhy pre verejnú dopravu.

Elektrické autá v súčasnosti predstavujú približne 80 % z nových zaregistrovaných áut v Nórsku, keďže je k dispozícii čoraz väčší počet modelov. S rastúcou popularitou týchto áut a stratou príjmov pre štát začali nórske úrady eliminovať niektoré výhody.

Od 1. januára sa oslobodenie od dane z pridanej hodnoty (DPH) na nákup nových elektrických vozidiel bude vzťahovať len na prvých 500.000 nórskych korún (47.463,10 eura) z ceny auta. Očakáva sa, že táto zmena sa dotkne predovšetkým prémiových a luxusných elektromobilov, ktorých cena nový limit ďaleko presahuje. Nóri takto obmedzili dotáciu na elektromobilitu na lacnejšie modely. Naopak cenová výhoda drahších elektromobilov v porovnaní s výrazne drahšími spaľovacími vozidlami klesne. Neznamená to, že by Nóri chceli úplne zastaviť podporu drahších elektromobilov, iba danú podporu zmenia tak, aby bola rovnaká pre všetkých a de facto neuprednostňovala drahšie vozidlá.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo