2021-11-26 16:50:00
Cupra dominuje a vyhráva
Cupra dominuje a vyhráva (Zlatý volant 2021)
Zdroj: Cupra

Čoho sa dotkli, z toho je zlato. Ešteže toho nebolo veľa

V automobilovom priemysle v Európe môžeme hovoriť o roku bez čipov. Ale aj o roku Cupry.

 

Lebo tak to skrátka je. Nová automobilka vychádzajúca z podstaty automobilky SEAT je jedným z mála pozitív tohto roku. Ocenenia Zlatý volant 2021 teda vôbec nie sú prekvapivé.

No veď schválne, skúste si spomenúť, či ste toho roku zažili automobilku, ktorá by dokázala svojou činnosťou aspoň vyrovnať sled negatívnych udalostí, ktoré sa v roku 2021 udiali a ktoré sa nad nami vznášajú ako tmavé mračná. Koniec spaľovacích motorov, šialený tlak na elektrifikáciu a úplne absurdné dodacie lehoty väčšiny nových áut pre nedostatok čipov. Nič príjemné, aspoň nie v našich realistických končinách.

No motoristický fanúšik predsa má mať z čoho radosť. Nie je to len Cupra, ktorá s depresívnymi časmi bojuje a robí všetko preto, aby si srdcia i peňaženky zákazníkov udržala. Pribudla nám kopa zaujímavých áut, niektoré síce odišli, no mnohé tu stále sú. Z tých športových stačí spomenúť autá od VW – Golf GTI, Polo GTI, Golf R, od Škody je to prekvapivo dobre nacenená Octavia RS a aj Civic Type R tu stále je, navyše si ho môžete kúpiť bez divokého bodykitu a zjemniť jeho šialenosť. Alebo si môžete zaobstarať jedno z nových N-iek, ktoré dováža Hyundai – i20N, i30N a aj s DCT prevodovkou, či model zvaný KonaN – veľké svaly s vysokým ťažiskom. Je sa skrátka z čoho sa tešiť, čo obdivovať a na čo šetriť.

Na vrchole tohto všetkého však toho roku stojí Cupra. Aspoň z môjho pohľadu. Ale aj z pohľadu poroty Zlatého volantu, ktorú tvoria čitatelia nemeckého Autobildu, nedeľníka Bild am Sonntag a samozrejme odborná porota vrátane dvoch pretekárskych veteránov, ktorí autá pozvŕtali na okruhu. 

Zdroj: Cupra

I keď elektrifikácia postihla aj túto novú značku, jej elektromobil Born robí maximum preto, aby nebol nudný a aspoň sa priblížil novej Cupre Leon a najmä Cupre Formentor VZ5 s päťvalcom a s výkonom 390 k. A práve tieto tri autá vyhrali svoje kategórie. Kategórii je 12. Cupra Leon získal ocenenie Zlatý volant v kategórii „Malé a kompaktné automobily“ a prvý elektrický model značky Cupra Born si odniesol trofej v kategórii „Malé a kompaktné elektrické automobily“. A do tretice model CUPRA Formentor VZ5 získal ocenenie v preplnenej kategórii „SUV“ (zo 17 nových modelov).


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo