2021-11-25 12:30:00
Kia EV9 Concept
Kia EV9 Concept
Zdroj: Kia

Kia vdýchla elektromobilu Dušu. EV9 Concept je ešte hranatejší ako Soul

Urban driver, duša, podstata, diviak, kultúra, hlavné mesto, hrany.

Kia Soul sa síce nepíše Seoul, no keď v roku 2006 prebral kormidlo dizajnu dnes už legendárny Peter Schreyer, dobre známa podoba modelu Soul dostala celkom jasnú podobu. Dnes už po svete jazdí tretia generácia tohto auta, ktoré je práve od tretej generácie výhradne elektromobilom. I keď bola prvá, ba aj druhá generácia skôr o lacných plastoch a tvrdej jazde, dizajn tohto crossoveru je výrazný a dobre zapamätateľný aj dnes. A to ste ešte nepočuli príhodu o tom, že na počiatku príbehu tohto modelu bol diviak...

Ale o Soul tu vlastne úplne nejde. Ide o nový model zvaný EV9. Nie je to ešte sériové auto, ale mohlo by byť. Kia svoj koncept veľkého elektrického SUV predstavila pred pár dňami. Je to ďalšie zo série áut z Južnej Kórei, ktorých dizajn nielenže zdanlivo nenadväzuje na celé portfólio, je veľmi dominantný, až originálny. Ja osobne v tomto aute vidím tú lepšiu stránku modelu Soul - praktickosť, pohodlné nastupovanie a originálny hranatý tvar. Možno práve dizajn bude tým, čo ešte stále je silný motor pre spaľovacie autá - dušou i srdcom zároveň. Lebo pri všetkej úcte k elektromotoru, ten vám toho veľa nepovie.

Zdroj: Kia

Nový koncept predznamenáva nový veľký model a to s prihliadnutím na "vodný element". Estetickosť je vysoká i keď k dizajnu môžete nadobudnúť i negatívny dojem, originalitu ba až nevšednosť tomuto konceptu nemožno uprieť. A tiež prepracovanosť. Lebo hranaté tvary sú tu od počiatku automobilizmu, ale urobiť ich pekne a dobre, to v takej Tesle nevedia...

EV9 má na dĺžku 4930 mm, na šírku 2055 mm a na výšku 1790 mm. Rázvor je 3100 mm. Je teda celkom jasné, že ide o poriadne veľké auto, ktoré vo svojej konceptuálnej podobe ponúka pohodlné sedenie pre štyroch cestujúcich.

Elektromobil s batériami v podlahe dokáže odjazdiť zhruba 500 km na nabitie, pričom vďaka 350 kW nabíjačke získa 70% kapacity späť za 20 až 30 minút.

Peter Schreyer a tigria tvár - to sú slová, ktoré sa jasne spájajú s Kiou a jej úspechom. Kia píše, že tigria tvár bola reinterpretovaná pre BEV éru a je ju vidieť v novej digitálnej podobe práve na ksichte modelu EV9. Tak hľadajte, pozerajte do tých lediek a možno tam ozaj uvidíte tigra. A ak hej, odporúčam sa do ďalšieho šoférovania poriadne vyspať a detoxikovať.

A ozaj, aby sme nezabudli... to auto je celé urobené z recyklovaného kokónu motýľa, alebo tak, takže je brutálne ekologické a nielen tým, že nemá výfuk.

Ale Jano, nechaj si tie detské vtipy na Silvestra... V galérii nájdete galériu fotiek, tak si auto pozrite a nezabudnite na DÚ: hľadajte tigra!


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Kia

Komentáre k článku


Stream naživo