2018-06-26 18:20:00
VW ID.R Pikes Peak
VW ID.R Pikes Peak

Elektrický Volkswagen ID. R. je celkovo najrýchlejším autom na Pikes Peak

Elektrický Volkswagen ID. R. šiel na Pikes Peak, aby sa stal najrýchlejším elektro-autom. Stal sa najrýchlejším vôbec.

Volkswagen ID.R. s Romainom Dumasom za volantom pokoril na legendárnej americkej rely do kopca Pikes Peak všetko čo mohol. A to brutálne.

ID.R. sa stal nielenže najrýchlejším elektromobilom, ale aj najrýchlejším automobilom vôbec. S časom 7 minút a 57 sekúnd prekonal Dumas na ID.R celkový rekord Sebastiana Loeba na Peugeote 206 T16 o celkovo 16 sekúnd. Rekord, ktorý bol cieľom – rekordná jazda elektrického auta Rhysa Millena v Toyote, prekonal Dumas s ID.R o minútu.

„ID. R. Pikes Peak je športovým autom predznačujúcim rodinu elektromobilov Volkswagen I.D. Dnes sme videli čo táto technológia dokáže,“ nechal sa počuť technický šéf VW Dr. Frank Welsch. „Každý zamestnanec Volkswagenu môže byť veľmi hrdý na dnešný výsledok...“ dodal.

Welsch nezabudol pripomenúť, že rekordná jazda bola výnimočná nielen tým, že ju má na svedomí elektromobil, ale tiež tým, že jej predchádzalo celkovo iba 8 mesiacov príprav.

Dôležitou súčasťou rekordného času bola tiež potreba extrémne rýchleho nabíjania. Usporiadatelia zadali maximálny nabíjací čas 20 minút na kompletné nabitie – to v prípade, že by sa preteky museli prerušiť. Na to, aby mal tím k dispozícii dostatok energie potreboval generátory. Keďže však nechceli spôsobovať žiadnu enviromentálnu záťaž, rozhodli sa ako palivo pre generátory využiť glycerol. Spaľovanie glycerolu ako vedľajšieho produktu pri výrobe bionafty je ekologické najmä vďaka minimálnym emisiám škodlivých plynov. Jeho obsah toxických látok je tak nízky, že jeho využívanie je povolené aj v potravinárskom priemysle.

Volkswagen ID. R Pikes Peak dosiahol rekord vďaka kombinácii extrémne vysokého výkonu elektrickej pohonnej sústavy (500 kW) ako aj vďaka nízkej hmotnosti pod 1100 kg. Ďalším dôležitým faktom je, že elektromotoru v podstate nevadí zmena nadmorskej výšky a disponuje okamžitým záberom, čo sa na kľukatej, takmer 20 km ceste do vrchu isto hodí.

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo