2018-06-24 04:00:00
BMW 850i a 840d
BMW 850i a 840d
Zdroj: BMW

VIDEO + FOTO: BMW radu 8 je konečne tu. Vychutnajte si každý jeho detail

BMW radu 8 sa po dlhom čakaní konečne kompletne ukázalo. Lákavý dizajn konceptu sa veľmi nezmenil.

Nový evolučný dizajn vozidla jednoznačne vychádza z konceptu, ktorý sme mohli vidieť na autosalóne v Ženeve. Dramatické krivky, úzke svetlá, veľké vystúpené ladvinky a výrazné črty zadného nárazníka s nízkou, širokou a dlhou karosériou vytvárajú skutočne silný dojem. Rad 8 vyčnieva nad všetkými ostatnými modelmi. Históriu tohto radu chce posunúť o poriadny krok ďalej. Predtým, než sa pustíme do jednotlivých noviniek, ktoré nový model prináša, venujte pozornosť dizajnu v našom prichystanom videu. Po ňom sa môžete pustiť do textu doplneného kvalitnými fotografiami. Tu je:

Superľahké, superšportové a pritom superluxusné. Také má byť nové BMW radu 8. Má vyplniť dieru medzi luxusným kupé akým je Mercedes Triedy S a superšportovým kupé akým je Porsche 911. Snaha skombinovať to najlepšie z oboch svetov však môže vyjsť iba v prípade, ak sa ťažký luxus podarí vyvážiť ľahkou a pevnou konštrukciou a vysokovýkonnými motormi. BMW má údajne recept ako na to. Jedným z nich má byť BMW Efficient Lightweight.

BMW EfficientLightweight znamená používanie inteigentného mixu materiálov pre úpravu hmotnosti a zároveň aj tuhosti karosérie. Niektoré nosné štruktúry v prednej aj zadnej časti karosérie ako aj strecha, dvere, blatníky či deliaca priečka motora nového modelu BMW radu 8 Coupé sú vyrobené z hliníka. Nosník palubnej dosky je z horčíka a stredový tunel z karbónových vlákien. Na požiadanie z nich môže byť aj strecha a ďalšie prvky karosérie. Predná náprava je celá z hliníka. Zadná náprava využíva kombináciu ľahkej oceľovej konštrukcie s hliníkovými čapmi kolies a s kovanými vodiacimi ramenami.

Podvozok, podvozok a hlavne podvozok. To je kľúč

Na prednej náprave využíva vozidlo dvojité trojuholníkové ramená, vzadu je to päťprvková náprava. Dopĺňajú ich elektromechanické riadenie a špeciálne pre tento model vyvinuté vysoko výkonné brzdy. Kinematika a elastokinematika sa prispôsobili požiadavkám na dynamický jazdný štýl a údajne poskytujú maximum obratnosti, ovládateľnosti, presnosti a výkonu. Pri detailnom vycibrení celkového nastavenia pomohli aj pretekárske skúsenosti oddelenia BMW M GmbH. Torzné ramená prednej nápravy a nosné ramená zabudované do zadnej nápravy vylepšujú tuhosť a prepojenie podvozkových elementov s karosériou. Nezávislé silentbloky, ktoré zvyšujú pevnosť odklonu kolies ako aj dodatočné tlmiace platničky na zadnej náprave, zlepšujú základné nastavenie dynamiky podvozka. Špeciálne čapy kolies a ramená umožňujú dosiahnutie maximálneho možného odklonu kolies na prednej aj zadnej náprave. Vďaka tomu dokáže vozidlo preniesť výkon na vozovku aj pri prejazde zákrutami vysokými rýchlosťami.

Zdroj: BMW

Konštrukcia dvojitých lichobežníkových ramien prednej nápravy umožňuje oddeliť vplyvy riadenia a tlmenia. Výsledkom je schopnosť prenášať veľké sily bočného zrýchlenia bez toho, aby to znížilo komfort jazdy. Konštrukcia zároveň umožňuje aj to, aby mali prejazdy cez nerovnosti na ceste minimálne zásahy do riadenia. Dvojzložkové uloženie päťprvkovej zadnej nápravy zaručuje precízne vedenie kolies a lepšiu smerovú stabilitu. Účinné oddelenie síl pohonu a odpruženia zlepšuje aj akustický komfort.

Adaptívne M odpruženie a Integrálne aktívne riadenie súčasťou štandardnej výbavy.

Súčasťou štandardnej výbavy nového modelu BMW radu 8 Coupé je aj Adaptívne M odpruženie s elektronicky nastaviteľnými tlmičmi. Kompresia aj odskok sa neustále nastavujú nezávisle od seba. Uľahčuje sa tak detailne nastavené pruženie a vodič dostáva iba tie informácie o povrchu vozovky, ktoré potrebuje. Extrémne tuhé pružiny redukujú tendenciu ku kolísaniu a umožňujú tlmičom, aby čo najskôr stabilizovali koleso. Pri tom zabraňujú strate trakcie, ktorá by mohla nastať po prejdení vydutého asfaltu či pri jazde vo vyjazdených koľajniciach. Elektronicky ovládané tlmiče reagujú v závislosti od podmienok na vozovke a od jazdného štýlu a zabraňujú tak nežiaducim pohybom vozidla. Menšie nerovnosti vozovky sa komfortne odfiltrujú a úzke nerovnosti nespôsobia nečakané nakláňanie vozidla.

Zdroj: BMW

Charakteristika tlmičov sa nastavuje Ovládačom jazdného zážitku. Režimy SPORT a SPORT+ aktivujú optimálne reakcie pre dynamickú jazdu. Ich reakcie sa výrazne líšia od komfortne zameraných režimov ECO Pro a COMFORT.

Aktívne stabilizátory za príplatok

Aktívne stabilizátory sa na požiadanie dodávajú do verzie BMW M850i xDrive Coupé a zlepšujú športové jazdné vlastnosti a ovládateľnosť vozidla. Systém aktívnych stabilizátorov využíva elektromotory, ktoré pri dynamickom prejazde zákrutami pôsobia proti nakláňaniu karosérie. Zároveň pomáhajú aj pri zrýchľovaní na výjazde zo zákrut. Systém neustále kontroluje rýchlosť vozidla, bočné a pozdĺžne zrýchlenie, uhol natočenia volantu a pohyby karosérie. Vo verziách BMW M Performance majú stabilizátory mimoriadne športové nastavenie a reagujú podľa aktuálne sa meniacich podmienok. Systém má pozitívny vplyv aj na zvýšenie stability a komfortu pri jazde v priamom smere, pretože aktívne potláča vplyv možných nerovností na okraji vozovky.

Výrobca doslova tvrdí, že: všetky štandardne aj na požiadanie dodávané súčasti podvozku nového modelu BMW radu 8 Coupé boli až do najmenšieho detailu dolaďované tak, aby v každej jednej verzii vytvárali harmonický celok. Všetky systémy zamerané na dynamiku jazdy navzájom prepája vysokorýchlostný systém na výmenu údajov FlexRay. Vďaka nemu sa celku darí dosahovať maximálny výkon.

Zdroj: BMW

Základ pre koordinované reakcie systému vytvára neustále vyhodnocovanie údajov o jazde. V zlomku sekundy tak môžu kontrolné jednotky zabudované do brzdového systému a do stabilizačného systému DSC prispôsobiť nastavenie pohonu a podvozka meniacim sa podmienkam ako napríklad rôzným podkladom vozovky, náhlemu brzdeniu, nečakanej zmene smeru a extrémnemu zrýchľovaniu. Na stabilizovaní vozidla sa potom podieľajú riadenie, pohon všetkých kolies, elektronicky uzatvárateľný diferenciál či aktívne stabilizátory. Stabilizačný efekt brzdenia sa potom prispôsobí v spojení s úpravou krútiaceho momentu každému kolesu zvlášť. Hierarchická kontrolná štruktúra by mala zaručiť optimálnu kontrolu všetkých relevantných prvkov.

Napríklad na zlepšenie smerovej stability pri prudkom brzdení na ceste s rôznymi povrchmi pod pravými a ľavými kolesami môže do riadenia smerovať impulz, ktorý informuje vodiča, aby bezodkladne upravil jazdnú dráhu. Dôsledne zvážený impulz do riadenia kolies zadnej nápravy môže zabrániť tendencii k pretáčaniu či nedotáčaniu. K stabilizácii následne prispievajú aj aktívne stabilizátory či extrémne agilné riadenie. Precízna práca natáčacích motorov zlepšuje trakciu pri prejazde cez rýchle zákruty. Centrálne vyhodnocované údaje z aktuálnych jazdných situácií upravujú aj zásahy systému BMW xDrive.

Najnovšia generácia pohonu xDrive a elektricky ovládaná uzávierka diferenciálu

Úloha maximálnej trakcie, ovládateľnosti a smerovej stability nového modelu BMW radu 8 Coupé pripadla na ostatnú generáciu inteligentného pohonu všetkých kolies BMW xDrive. Ten je teraz schopný podľa aktuálnej situácie oveľa rýchlejšie a precíznejšie rozdeliť krútiaci moment medzi predné a zadné kolesá. Pre zvýšenie účinnosti sa plný výkon presúva cez elektronicky ovládanú lamelovú spojku tak, aby to maximálne vyhovovalo daným jazdným podmienkam.

Zdroj: BMW

Nový systém pohonu všetkých kolies BMW xDrive ponúka aj nastavenie, ktoré uprednostňuje pohon zadných kolies. Ten sa využíva pri zvlášť dynamickom jazdnom štýle, ktorým sú vozidlá značky BMW dlhodobo preslávené. Špecifické nastavenie pohonu všetkých kolies sa prejaví predovšetkým v jazdných režimoch SPORT a SPORT+.

Elektronicky ovládaná uzávierka zadného diferenciálu dáva ovládateľnosti ešte športovejší nádych a tvorí súčasť štandardnej výbavy verzie BMW M850i xDrive Coupé. Obmedzením vyrovnávania otáčok medzi vonkajším a vnútorným kolesom pri jazde v zákrutách vylepšuje pri dynamickej jazde prenos výkonu na vozovku. Výsledkom je, že nové BMW radu 8 Coupé vychádza zo zákrut s ešte väčším nadšením. Pod taktovkou elektronického stabilizačného systému Driving Stability Control (DSC) dokáže uzamykanie zadného diferenciálu zlepšiť trakciu a prenos výkonu a to najmä ak zadné kolesá jazdia po povrchoch s rozdielnymi úrovňami priľnavosti. Vďaka tomu sa nemusia kolesá zbytočne pretáčať. Diferenciál uzatvára elektromotor a na pomalšie sa otáčajúce koleso tak môže smerovať až 1 500 Nm krútiaceho momentu. V spojení s Integrálnym aktívnym riadením všetkých kolies Integral Active Steering, ktoré je súčasťou štandardnej výbavy verzie BMW 840d xDrive Coupé, prepožičiava vozidlu mimoriadne agilné a dynamické jazdné vlastnosti.

Špecifický M Sport brzdový systém, disky kolies z ľahkých zliatin so zmiešanými vysoko výkonnými pneumatikami.

Všetky verzie majú vpredu 4-piestikové brzdy s pevnými strmeňmi a vzadu 1-piestikové brzdy s plávajúcimi strmeňmi. Elektronická parkovacia brzda ovládaná tlačidlom na stredovej konzole tvorí súčasť zadných strmeňov.

Zdroj: BMW

Vpredu aj vzadu pracujú kotúče s vnútorným chladením a so špeciálnymi brzdovými platničkami. O účinné chladenie sa stará presne vedený chladiaci vzduch. Trecie kruhy každého brzdového kotúča sú prinitované k hliníkovému stredu. Spolu s hliníkovými strmeňmi sa táto patentovaná konštrukcia značky BMW stará o výrazné zníženie neodpružených hmôt.

Štandardnú súčasť výbavy verzie BMW M850i xDrive Coupé tvorí mimoriadne výkonný brzdový systém M Sport. K obzvlášť účinnému brzdeniu prispievajú brzdové kotúče s priemerom 395 mm. Na požiadanie dodávaný balík bŕzd M Sport Package pre verziu BMW 840d xDrive Coupé obsahuje brzdy M Sport s kotúčmi s priemerom 374 mm. Kotúče s priemerom 395 mm sú vo verzii BMW 840d xDrive Coupé súčasťou balíka M Tech Sport Package. Obe verzie brzdového systému M Sport sa vyznačujú modrými strmeňmi s logom M.

Technológiu odpruženia verzie BMW M850i xDrive Coupé zameranú na maximálny výkon dopĺňajú 20-palcové M disky kolies z ľahkých zliatin. Disky kolies odliate z hliníka sú súčasťou štandardnej výbavy a dodávajú sa v sivej metalickej farbe Frozen Cerium Grey s vysoko leštenými prvkami. Na predných kolesách sú obuté pneumatiky s rozmerom 245/35 R20, vzadu s rozmerom 275/30 R20. Výrobca vyvinul vysoko výkonné pneumatiky špeciálne pre nový model BMW radu 8 Coupé.

Zdroj: BMW

Zmiešané pneumatiky sa dostali aj na verziu BMW 840d xDrive Coupé. Pri dolaďovaní jazdných vlastností sa bral do úvahy potenciál vyššej bočnej stability, ktorý prinášajú širšie zadné pneumatiky. Štandardnú výbavu tvoria 18-palcové disky kolies z ľahkých zliatin obuté do pneumatík s rozmerom 245/45 R18 vpredu a 275/40 R18 vzadu. Na požiadanie dodávaný balík M Sport obsahuje 19-palcové M disky kolies z ľahkých zliatin s pneumatikami s rozmerom 245/40 R19 vpredu a 275/35 R19 vzadu. Pri voľbe balíka M Technic Sport Package dostane aj verzia BMW 840d xDrive Coupé 20-palcové disky kolies z ľahkých zliatin s vysoko výkonnými pneumatikami.

Dva motory: M850i xDrive a 840d xDrive a jedna vylepšená prevodovka

Tí, ktorí sa terminológii moderných BMW rozumejú už vedia všetko, čo potrebujú. Je to tak. Nový rad 8 sa od začiatku predaja v Európe predstaví s dvoma pohonnými jednotkami. Základom je naftový radový šesťvalec vo vyššej verzii s výkonom až 235 kW (320 k) a s krútiacim momentom 680 od 1750 ot/min. Motor disponuje technológiou TwinPower Turbo s viacstupňovým prepĺňaním, ktoré zabezpečuje silu motora dostupnú v širšom spektre otáčok, ako je pri naftovom motore bežné. Motor umožňuje vodičovi zrýchliť z 0 na 100 km/h za 4,9 sekundy, pričom kombinovaná spotreba je 6,2 litra.

Systém kontroly emisií dostal vylepšenú technológiu BMW BluePerformance s filtrom pevných častíc, oxidačným katalyzátorom, absorpčným katalyzátorom NOx a katalyzátorom SCR so vstrekovaním AdBlue na zníženie emisií dusíka. Výsledkom je, že BMW 840d xDrive Coupé spĺňa limity najnovšej a doteraz najprísnejšej emisnej normy EU6d-TEMP.

Vrcholom ponuky pri uvedení je kompletne prepracovaný motor V8.  Dve vzduchom chladené turbodúchadlá twin-scroll umiestnené vo V medzi radmi valcov sú len jedným z typických prvkov 4,4-litrovej pohonnej jednotky. Technologický balík BMW TwinPower Turbo obsahuje turbodúchadlo, vysokotlakové vstrekovanie paliva High Precision Injection, plne variabilné časovanie ventilov VALVETRONIC a variabilné časovanie vačkového hriadeľa Double-VANOS. Novo navrhnutá tepelná izolácia zaručuje mimoriadne účinnú termoizoláciu kľukovej skrine a hlavy valcov. Nový systém zapaľovania umožňuje jemnejšie a rýchlejšie štartovanie motora pri aktivovanej funkcii štart-stop. Ovládač jazdného zážitku môže aktivovať extrémne športové aj mimoriadne pohodlné nastavenie pohonu, čím odhalí široký rozsah schopností nového motora. V režimoch SPORT a SPORT+ sa reakcie motora ako aj typický zvuk V8 prepnú tak, aby poskytovali maximálne dynamický zážitok. A to zvlášť v režime SPORT+.

Zdroj: BMW

Novým prvkom motora V8 je jeho kľuková skriňa. Jej robustnosť zvýšilo použitie novej ľahkej hliníkovej zliatiny. Na minimalizáciu trecích strát dostali vnútorné steny valcov špeciálny kovový povlak. Zosilnené piesty s povlakom materiálom Grafal a upravené piestne krúžky sú navrhnuté tak, aby zvládli namáhanie kľukového mechanizmu, ktoré sa spája s výnimočným výkonom a krútiacim momentom. Ojnice, ojničné ložiská, tesnenia pod hlavami valcov a rozvodová reťaz. To všetko treba spomenúť pri zmienke o upravených materiálových vlastnostiach. O pokojnejší chod motora sa stará viskózny tlmič torzných vibrácií umiestnený priamo na kľukovom hriadeli.

Pre rýchlejšie a stabilnejšie spaľovanie sa upravilo nasávacie potrubie tak, aby podporovalo rýchlejšiu výmenu plynov. Zväčšené turbodúchadlá typu twin-scroll a variabilita nastavovania časovania aj zdvihu ventilov umožňujú lepšiu výmenu plynov a recirkuláciou výfukových plynov prispievajú k zníženiu spotreby. Elektronicky ovládané obtokové klapky a ventily zabezpečujú dynamický nárast plniaceho tlaku vzduchu a zároveň vytvárajú vynikajúci zvuk motora. Okrem toho sa ich činnosť pozitívne prejavuje na znižovaní emisií vo všetkých jazdných režimoch. Úpravami prešlo aj nasávacie potrubie, čo znížilo straty pri prúdení. Prepojenie nasávacích potrubí pre oba rady valcov zaručí mimoriadne pravidelné pulzovanie pri výmene plynov a následne citeľne vyšší krútiaci moment pri nízkych otáčkach motora.

Zdroj: BMW

Viacdierové vstrekovače priameho vstrekovania benzínu majú svoje miesto v strede medzi valcami a vyvíjajú maximálny vstrekovací tlak v rozpätí medzi 200 až 350 bar. Ovplyvňujú tak množstvo dodávaného paliva aj množstvo emisií. Nový motor V8 okrem toho dostal aj nový spôsob zapaľovania a mimoriadne účinnú riadiacu jednotku. Novinky si vyžiadal aj prechod na novú emisnú normu. Motor ju spĺňa aj vďaka umiestneniu väčšieho katalyzátora bližšie k motoru a tiež vďaka využitiu filtra pevných častíc pre benzínový motor.

Výsledkom úprav je tak odolnejší, efektívnejší a čistejší motor s maximálnym výkonom 390 kw (530 k) a maximálnym krútiacim momentom 750 Nm v rozpätí 1800 až 4600 ot/min.

Zrýchlenie z 0 na 100 km/h je za 3,7 sekundy a priemerná spotreba by mala kulminovať na úrovni 10,5 litra benzínu na 100 km.

Luxus, pohodlie a asistenčné systémy

Keď som venoval toľko priestoru pohonným jednotkám a podvozku, neostalo už veľa miesta na tie prvky, ktoré zo športového, priam závodného auta robia luxusné hi-tech kupé. Ale predsa pár zaujímavostí:

Zdroj: BMW

Komplexný balík bezpečnosti a komfortu: Driving Assistant Professional.

Na želanie dodávaný balík Driving Assistant Professional obsahuje prvky ako Núdzové brzdenie, Varovný systém zmeny a opustenia jazdného pruhu vrátane Asistenta pre jazdu v dopravnej zápche ako aj Asistent udržiavania jazdného pruhu s aktívnou ochranou pred bočnou kolíziou. Asistent zmeny jazdného pruhu sa dá využívať na diaľniciach a dvojprúdových cestách spolu s aktivovaným Asistentom riadenia a so systémom Asistent riadenia a jazdného pruhu. Pomáha vodičovi komfortným automatickým preradením sa do vedľajšieho pruhu pri jazde v rozsahu rýchlosti 70 – 210 km/h. Stačí na to dlhšie podržanie ovládača smerovky.

Ďalšou súčasťou tohto balíka je Automatický vyhýbací manéver. Poskytuje pomoc v kritických situáciách, keď sa ešte dá vyhnúť sa kolízii. Na želanie vodiča sa pri prejazde okolo iných vozidiel aktivuje zásah do riadenia. Paletu asistenčných systémov dopĺňa viacero bezpečnostných a komfortných prvkov vrátane Varovného systému pre križovatky. Pri rýchlosti jazdy do 85 km/h poskytuje upozornenie na vozidlá prichádzajúce zo strán a to najmä za zníženej viditeľnosti. Zadný varovný systém pred premávkou zboku, Varovanie pred zmenou prednosti v jazde, Varovanie pred vjazdom do protismeru a Varovný systém zmeny jazdného pruhu. To sú len niektoré z bezpečnostných prvkov obsiahnuté v balíku Driving Assistant Professional.

Zdroj: BMW

Medzi prvky zlepšujúce viditeľnosť a informovanosť vodiča patria doplnky ako najnovší head-up displej, systém nočného videnia, či najnovšie svetlomety s technológiou BMW Laser light s účinným dosvitom až 600 metrov.

Vozidlo sa môže popýšiť všetkými prvkami, ktoré na trh priváža nové luxusné SUV BMW X5. Okrem nového operačného systému, zobrazovania a zobrazovacích plôch s rozmerom až 12,3 palca, ide predovšetkým o prepojené služby BMW Connected a inteligentný kľúč Digital Key.

Inteligentná konektivita medzi vozidlom, vodičom a ďalším okolím zvyšuje radosť z jazdy a komfort, zlepšuje ponuku infotainmentu a podporuje individuálne plánovanie mobility.

BMW Connected prepája vozidlo a koncové zariadenia užívateľa prostredníctvom flexibilnej platformy Open Mobility Cloud. Medzi koncové zariadenia patria Apple iPhone a Apple Watch ako aj mobilné telefóny a smart hodinky s operačným systémom Android či hlasové asistenčné systémy Amazon Alexa a Google Home. Osobné asistenčné systémy mobility sa tak jednoducho integrujú do digitálneho rozhrania majiteľa. Prostredníctvom všetkých koncových zariadení si môže užívateľ naplánovať cestu podľa adresy uvedenej v kalendári a na základe aktuálnych údajov z dopravnej premávky či podľa aktuálneho stavu paliva. Následne sa trasa už pri naštartovaní objaví v navigačnom systéme. Užívateľ dostane na svoje koncové zariadenie aj správu o tom, kedy je najlepšie vyraziť, aby do cieľa došiel včas. S týmito asistenčnými systémami sa dajú skontrolovať údaje o vozidle ako stav paliva a dojazd, prípadne na diaľku vozidlo zamknúť.

Zdroj: BMW

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo