2015-09-08 15:55:00
Žena za volantom -
Žena za volantom - úžas v jej očiach neznamená, že ste perfektný vodič...

Ja šoférujem skvelo! Moja manželka strašne... – to je názor väčšiny vodičov!

Väčšina vodičov si myslí, že sú výborní vodiči. O svojich manželkách však tvrdia opak. Ako ste na tom vy?

Podľa prieskumu, ktorý urobila organizácia eDriving na vzorke viac než 2000 vodičoch z USA vyplýva, že až 85 percent opýtaných sa považuje za veľmi dobrých vodičov, ale iba približne 30 percent opýtaných tvrdí to isté aj o svojich polovičkách. Pritom platí, že muži sú až štyrikrát prísnejší pri hodnotení schopností žien, než ženy pri hodnotení mužov.

Zatiaľ čo viac ako dve tretiny mužov považujú samých seba za výborných vodičov iba tretina z nich dokázala rovnakým prívlastkom počastovať aj svoje polovičky. Pritom až 40 % žien označilo svojich mužov za veľmi dobrých vodičov.

Znamená to, že zatiaľ čo samých seba hodnotíme ako výborných vodičov, svoje partnerky až tak dobre nevidíme, dokonca ich často považujeme za veľmi zlé vodičky. Mimochodom, iba 2 % opýtaných ohodnotilo vlastné vodičské schopnosti ako veľmi zlé...

Zaujímavé je, že najlepšie svoje vodičské zručnosti hodnotia starší vodiči. Ak sa spomedzi opýtaných vymedzia tí s vekom nad 65 rokov, percento tých, ktorí svoje schopnosti považujú za veľmi dobré stúpne až na 89 %.

Mužskí vodiči sú síce prísni pri pohľade na svoje polovičky, no všetci vodiči sú dramaticky skeptickejší ak ide o hodnotenie vodičských zručností svojich detí. Iba 33 % opýtaných rodičov, ktorých deti už majú vodičské preukazy ohodnotilo vodičské zručnosti svojich detí dvoma najvyššími hodnoteniami – celkom dobré a veľmi dobré. Zvyšok považuje svoje deti za otrasných vodičov...

Pritom sú to práve rodičia, ktorí stoja pri základoch vodičských zručností a návykov svojich detí. Deti ich počas šoférovania sledujú a ľahko sa naučia správať sa pri šoférovaní rovnako (zle) ako ich rodičia.

Samozrejme, že prieskum nezohľadňuje koľko kilometrov v priemere najazdia muži a  ženy, a síce je spoza oceánu, výsledky sa dajú uplatniť aj tu. Nakoniec koľkí z nás považujú svoje manželky/priateľky za horšie vodičky a svojim deťom by volant do rúk najradšej nikdy nedali?

A čo vy, ako vidíte svoje vodičské zručnosti a vodičské zručnosti manželky/manžela priateľky/priateľa?

 

 

jh
ZDROJ: eDriving

Komentáre k článku


Stream naživo