2015-02-24 11:52:40
Volkswagen Eos
Volkswagen Eos
Zdroj: Volkswagen

Volkswagen Eos definitívne končí už tento rok!

Volkswagen chce v rámci úspor definitívne zastaviť výrobu kabrioletu Eos, ktorý sa vyrába od roku 2006.

Po deviatich rokoch hrozí kabrioletu VW Eos definitívny koniec a koncern Volkswagen plánuje v polovici tohto roka ukončiť jeho výrobu. Hovorca koncernu ukončenie produkcie potvrdil, odmietol však uviesť termín. Niektoré zdroje informujú, že posledný Eos má zísť z linky v máji. Iné zas, že to príde budúci rok. Ak platí prvá verzia, záujemcovia by mali svoje objednávky uskutočniť do konca marca. Eos sa v súčasnosti vyrába v portugalskej Palmele.

Značka VW už vlani hovorila o ukončení výroby tohto kabrioletu s elektricky sklápatelnou kovovou strechou, keďže tento segment zažíva pokles odbytu. Navyše sa Eosu nikdy príliš nedarilo a jeho predaj je vo všeobecnosti slabý.

Tento postup je v súlade s vyhlásením šéfa koncernu Martina Winterkorna o výraznom zoškrtaní programu kabrioletov, ale aj ďalších modelov s malými predajmi. Cieľom tohto úsporného programu má byť zlepšenie hospodárnosti produkcie značky VW. Práve materská značka koncernu zápasí s neustálymi problémami, a to predovšetkými nízkymi prijmami z predaja a stagnácie celkových predajných čísel.

Volkswagen Eos prvýkrát zišiel z výrobnej linky v závode AutoEuropa v Palmele v Portugalsku v roku 2006. Závod ukončením výroby modelu príde o veľkú časť výroby. Okrem Eosu sa v Palmele vyrába VW Scirocco a čiastočne aj VW Sharan/SEAT Alhambra.

Eos sa mal stať náhradou za Volkswagen Golf Cabrio a bolo to prvé samostatné kupé od čias VW Corrada. Jeho najväčšou devízou je pochopiteľne plne automatická elektrická strecha a relatívne nízka cena vzhľadom na segment kabrioletov. Názov Eos je odvodený z gréckej mytológie od mena bohyne východu slnka Eos.

Zdroj: Volkswagen

Model vychádza z piatej generácie Volkswagenu Golf, s ktorým okrem platformy zdieľa aj rázvor a čiastočne zariadenie interiéru spolu s motorizáciami. V roku 2010 prešiel pomerne výrazným faceliftom, ktorý vzhľad vozidla prispôsobil šiestej generácii Golfa. Po ukončení výroby modelu Eos zostane Volkswagenu v ponuke ešte dvojdverový Golf cabrio s plátenou strechou a Beetle cabrio. Okrem Beetlu cabrio sa u nás kabriolety VW nepredávajú a dostupné sú iba na objednávku, alebo individuálny dovoz.

Ján Hargaš
ZDROJ: TASR, dpa, VW

Komentáre k článku


Stream naživo