2014-04-25 11:47:00
Hongqi L5
Hongqi L5
Zdroj: FAW

HÁDANKA: Čo je toto za auto? Kríženec Rolls Royce a Trabanta? Tak nejako...

No dobre sa mu pozrite do „tváre“. Vidíte Trabiho, prípadne Volgu? Lebo my tiež. Číňania asi nie. Tí vidia červenú vlajku...

Toto čudo je v očiach Číňanov vrchol luxusu. A prečo? No preto, lebo si zaň výrobca pokojne vypýta 580 000 EUR!

Toto auto sa volá „Červená zástava“ respektíve Honqqi L5. Áno tušíte správne, je to Číňan pochádzajúci zo spoločnosti FAW.

Čínska vláda namiesto kupovania zahraničných limuzín rozhodla, že potrebuje domácu reprezentačnú limuzínu na ktorej sa budú môcť voziť čínski papaláši.

Tadáááá! Hongqi L5 sa nápadne podobá na Rolls Royce, pravda okrem prednej časti... Má podobné rozmery a nečudovali by sme sa, keby celý Hongqi vznikol ako kópia. Pravda, kópia to byť nemohla a tak dostal retro komunistický vzhľad alias Trabant, či Volga.

Zdroj: FAW
Zdroj: FAW

Ak by ste Pod kapotou hľadali dvoj, či trojvalec, precvičte si násobilku. Tento mutant má pod bakelitom... teda plechom celohliníkový dvanásťvalec do V s objemom 6,0 litra.

Taký motor sa zdá byť akurát, keďže auto váži viac než 3-tony. Má 296 kW (398 k) a 548 Nm. Samozrejmosťou je hydropneumatické tlmenie nárazov a „inteligentný“ pohon 4x4.

Hongqi L5 očami Európana vyzerá dosť nepríťažlivo, no pre bohatých Číňanov to tak vôbec nemusí byť. Najmä ak pracujú pre štát. Hongqi L5 by sa mal stať štátnym autom č.1 a údajne má vymeniť státisíce áut, ktoré v minulosti Čína objednala papalášom zo zahraničia. Prvé auto sa predalo už na výstave v Pekingu za vyššie spomenutú sumu. Otázka znie, či budú čínski podnikatelia ochotní zaplatiť také peniaze za takéto... ach... s Červenou vlajkou na kapote...

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo