2014-04-24 10:20:00
Tesla model S
Tesla model S

Čína, Čína... Do Číny o 3-4 roky príde Tesla. GM investuje 12 mld. dolárov...

Sťahovanie národov je nič oproti tomu čo sa teraz deje v Číne. Také obrovské sťahovanie peňazí a automobiliek sa len tak nevidí.

Chápeme, kto nie. Nasýtiť tak obrovský trh autami nie je jednoduché a je to obrovská výzva pre všetky automobilky. Tesly sa v Číne už nejakú dobu predávajú, no reálne z tohto rozvíjajúceho trhu americká automobilka vyťaží iba, keď tam začne vyrábať autá.

Eleon Musk, šéf Tesly a jedna z najvýznamnejších postáv súčasného automobilizmu vyhlásil, že v priebehu 3 až 4-roch rokov budú v Číne otvárať vlastný závod.

Vďaka tomu bude môcť cena automobilov značky Tesla klesnúť až o 25 percent oproti súčasnosti. Dôvodom bude fakt, že jednoducho nebudú musieť platiť clo. Tesla chce do Číny natlačiť stovky miliónov dolárov – aj to sú Muskove slová. Okrem fabriky však chcú v obrovskej krajine vybudovať hustú sieť dobíjacích staníc.

Omnoho väčšie investície plánuje celosvetový gigant GM – aspoň zatiaľ väčšie. General Motors chce v rokoch 2014 až 2017 investovať v Číne 12 mld. USD. Spoločnosť plánuje v krajine budúci rok postaviť viacero závodov, keďže čelí na čínskom trhu ostrej konkurencii. Čína je najväčším automobilovým trhom na svete. GM očakáva v tomto roku v Číne nárast predaja svojich automobilov o osem až desať percent.

"Investujeme rozumne a zrýchľujeme vývoj a výrobu našich vozidiel, aby sme udržali tempo s trhovým dopytom. Celkovo medzi rokmi 2014 a 2017 investujeme 12 mld. USD,“ povedal šéf GM v Číne Matt Tsien. Spoločnosť GM chce v budúcom roku postaviť päť nových závodov. Je to súčasť snahy automobilky zvýšiť svoje výrobné kapacity v Číne o 65 % do roku 2020. Väčší trhový podiel na čínskom trhu ako GM má spoločnosť Volkswagen, a taktiež niektorí domáci hráči ako napríklad SAIC Motor.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: SITA, carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo