2014-01-17 10:00:00
Mercedes-Benz S 600 mal
Mercedes-Benz S 600 mal premiéru v Detroite
Zdroj: Daimler,

Mercedes-Benz S 600 – svetová premiéra s novým 12 valcovým motorom

Mercedes-Benz S 600 je špičková limuzína, ktorá stojí na vrchole ponuky značka. K dispozícii bude už od marca 2014.

Vlajková loď S 600 je symbolom koncepcie vývoja a esencia luxusu v Mercedese. Je v nej asi všetko, čo auto môže mať. Vo svetovej premiére sa predstavila na autosalóne v Detroite. Bude sa vyrábať výlučne s dlhým rázvorom (dĺžka 5 246; šírka 1 899 a výška 1 497 mm) a luxusnou výbavou.

Mercedes má naše sympatie - vôbec sa tým "nekašle" a pod kapotu umiestnil dvanásťvalec s dvoma turbodúchadlami, celohliníkovou kľukovou skriňou, dvojsviečkovým zapaľovaním a ďalšími finesami. Objem narástol na 5,98 litra a zvýšili sa jeho výkon na 390 kW (530 k), krútiaci momet narástol na 830 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h dosuahne za 4,6 s. Pri tomto všetkom je jeho spotreba, o vyše 20 percent mu poklesla priemerná spotreba, aj vďaka sériovej funkcii ECO štart – stop (prvý raz pri tomto modeli). V kombinovanom cykle tak S 600 vykazuje spotrebu 11,1 litra/100 km.

Veľa inovácií pre vyššiu bezpečnosť

Medzi viacerými ponúkanými vylepšeniami novej vlajkovej lode značky s hviezdou je tiež zobrazovanie údajov na čelnom skle (Head-up-Display), pričom sklo môže mať na želanie aj elektrické vyhrievanie na odstránenie námrazy. Dotykové pole (Touchpad) slúži na ovládanie funkcií hlavnej jednotky prostredníctvom prstov, či asistent prevencie kolízií Collision Prevenbtion Assist Plus.

Zdroj: Daimler,

Systém LED Intelligent Light System má S 600 ako súčasť sériovej výbavy. Rovnako ako aj podvozok Magic Body Control so systémom Road Surface Scan a balík jazdných asistenčných systémov Plus. Balík zahŕňa aktívnych asistentov udržiavania v jazdnom pruhu a sledovania mŕtveho uhla, BAS Plus s asistentom prejazdu križovatkou, Distronic  Plus s asistentom riadenia a systémom Stop&Go Pilot, brzdu PRE-SAFE® a systém PRE-SAFE® PLUS.

Zdroj: Daimler,
Zdroj: Daimler,

Ocenenia pre triedu S za výbavu a pripojenie

Mercedes-Benz triedy S je výnimočné auto aj podľa ankety a hlasovania 320 000 čitateľov magazínov Auto Bild a Computer Bild. Mercedes-Benz triedy S je auto najlepšie zapojené v sieti a získalo cenu „Connected Car of the Year“. Pre triedu S to znamená, že žiadne iné auto nemá tak veľa špičkovej techniky. Ceny odovzdali na Consumer Electronics Show v Las Vegas začiatkom januára.

Redakcie magazínov Auto Bild a Computer Bild hodnotili aj inovácie uplynulých rokov. Za asistenta núdzového brzdenia, zavedeného v roku 2006, získal Mercedes-Benz cenu „Pionier-Award“.

Šesť cien od čitateľov pre Mercedes-Benz

V oblasti informačnej a zábavnej techniky získal Mercedes-Benz tri ďalšie ceny. V kategórii „Najlepšia navigácia“ čitatelia ocenili aplikáciu Digital DriveStyle pre smartfóny. V kategórii „Najlepšia integrácia internetu“ získal cenu multimediálny systém COMAND Online od Mercedes-Benz, takisto aj v kategórii „Najlepší informačný a zábavný/multimediálny systém“. 

Za „Najlepší asistenčný systém pre bezpečnosť“ zvolili čitatelia Mercedes-Benz „Intelligent Drive“. Zlúčenie údajov z rôznych snímačov, ako napríklad snímky z radaru alebo zo stereokamery, umožňuje vozidlu podstatne lepšie rozpoznávanie okolia. Pomocou neho možno rozpoznať nebezpečné situácie ešte skôr, ako vzniknú – a zabrániť tak nehodám. V kategórii „Najlepší asistenčný systém pre komfort“ ocenili čitatelia Magic Body Control, ktorý skenuje vozovku pred sebou a zmenou nastavenia podvozka v reálnom čase kompenzuje nerovnosti vozovky.

Jozef Vydra
ZDROJ: mercedes-benz

Komentáre k článku


Stream naživo