2013-11-11 13:00:00
Mercedes-Benz S 65 AMG
Mercedes-Benz S 65 AMG je najúspornejší dvanásťvalec na trhu.

VIDEO: Mercedes-Benz S 65 AMG je najúspornejší dvanásťvalec na trhu

Divízia AMG predstavuje druhý model novej generácie triedy S. Po osemvalcovom S 63 AMG prichádza výkonnejší dvanásťvalec.

Tretia generácia dvanásťvalcovej limuzíny Mercedes-Benz S 65 AMG je tu. Ta prvá debutovala v roku 2003, druhá prišla o tri roky neskôr. Automobil poháňa dvanásťvalcový motor biturbo z roadsteru SL 65 AMG s objemom šesť litrov. Jeho výkon je 463 kW (630 k) pri 4800–5400 otáčkach za minútu. Krútiaci moment vrcholí hodnotou 1000 Nm a je k dispozícii od 2300 do 4300 otáčok za minútu.

Výkon oproti predchodcovi narástol o 13 kW. Nové AMG tak vďaka nemu zrýchli z 0–100 km/h iba za 4,3 sekundy. Motor je vyrábaný ručne, ako býva v AMG zvykom. Svedčí o tom aj menovka na každom motore s menom motorára, ktorý motor skladal. Maximálna rýchlosť je elektronicky limitovaná na obligátnych 250 km/h. Kryt motora je vyrobený z hliníka a karbónových vláken.

Vzhľadom na výkon - úsporný

Motor už plní emisnú normu Euro VI. Tvorcovia S 65 AMG tvrdia, že bude najúspornejším dvanásťvalcovým autom na trhu. V kombinovanom cykle podľa európskej normy spotrebuje auto 11,9 litra benzínu na 100 kilometrov, čo je o 2,4 litra menej, ako pri predchádzajúcej generácii.

Dvojito preplňovaný dvanásťvalec  spolupracuje so sedemstupňovou automatickou prevodovkou Speedshift Plus 7G-Tronic, ktorá nahradila päťstupňový  automat z minulej generácie. Vodič môže prepínať medzi troma režimami – Controlled Efficiency, Sport a Manual. Súčasťou štandardnej výbavy je podvozok Magic Body Control vyladený divíziou  AMG. Pomocou kamery sleduje povrch vozovky pred autom a podľa potreby vopred nastavuje tlmiče. V základe sú kompozitové brzdové kotúče. Karbón-keramické sú za príplatok.

Krátky rázvor nehľadajte - nebude

AMG je podobne ako predchodca dostupný iba s predĺženým rázvorom. Dizajn nadväzuje na osemvalcové S 63 AMG. Na rozdiel od sériového modelu S má nové nárazníky, vzadu s dvojitými chrómovanými koncovkami výfuku, vpredu zasa sú zväčšené vetracie otvory. Celok dopĺňajú chrómované detaily, napríklad nevyhnutné nápisy nápis V12 Biturbo na boku karosérie.

Premiéra bude mať auto súbežne na autosalónoch v Los Angeles a Tokiu. Predaj sa začne v marci 2014. Cena pre Nemecko je určená na 232 500 eur.

 

Jozef Vydra
ZDROJ: mercedes-benz, AMG

Komentáre k článku


Stream naživo