2013-09-11 12:01:57
VW Sportsvan
VW Sportsvan má už od budúceho roka nahradiť doterajší minivan Golf Plus.
Zdroj: VW AG

FRANKFURT 2103: Volkswagen prišiel s konceptom Sportsvan, má nahradiť Golf Plus

VW sa na domácom autosalóne vo Frankfurte okrem elektrických modelov e-up! a e-Golf veru nepochválil ničím výnimočným. Vlastne predsa.

Koncept budúceho modelu Golf Plus s názvom Sportsvan to podľa stavu, v akom sa auto ukázalo, tiež nemá ďaleko k začiatku výroby.

Vozidlo pasuje do medzery medi klasickým hatchbackom Golf a väčším modelom kombi. Kombinuje pritom ostrejšie a športovejšie stylingové prvky, ktoré sú typické pre siedmu generáciu modelu Golf. Výsledný tvar je však s vyššou karosériou a umožňuje vzpriamenejšie sedenie , k tomu samozrejme veľa variabilného vnútorného priestoru a tiež miesto pre náklad. Toho by mal „zhltnúť“ až 1512 litrov v „nákladnej“ konfigurácii.

Novinka má prísť na európsky trh v roku 2014 s ponukou nie menej ako šiestich motorov (štyri benzínové, dva vznetové ). Prídu vo výkonovom rozpätí od 62 do 110 kW (85 až 150 k). Nový VW ale bude troch viac „lakomý“ smerom k spotrebe – tá sa má znížiť modernizáciou agregátov až o 19 %.

Zdroj: VW AG
Zdroj: VW AG

Motory majú ako štandardné vybavenie  stop - štart systém. Vo výbave nebude chýbať XDS elektronická uzávierka diferenciálu z GTI, nový systém sledovania mŕtveho uhla a po prvý raz aj vyhrievaný volant.

Aj keď to môže vyzerať, že je to len vyššia verzia Golfa, v skutočnosti Sportsvan vlastne jazdí na 50 mm dlhšom rázvore, ktorý tak má 2685 mm. Je preto o 107 mm dlhší než mal predchádzajúci Golf plus. Od nárazníka k nárazníku meria 4338 mm, čím je koncept vozidla o 134 mm dlhší ako Golf Plus a o 83 mm dlhší ako Golf hatchback, ale o 224 mm kratší ako Estate. Šírka narástla na 1807 mm, tým je Sportsvan o 8 mm širší, ako súčasný Golf (aj kombi). Predchádzajúci Gof Plus bol o 48 mm užší.

Zdroj: VW AG
Zdroj: VW AG

Vozidlá sú takmer identické aj pri výške bez strešných líšt: Sportsvan má 1578 a Golf Plus 1580 mm, Golf je nižší o 126 mm a Golf kombi o 117 mm. Sportsvan má o 20 mm kratší predný previs ako Golf Plus, pričom zadný previs sa predĺžil o 46 mm, čo zlepšilo veľkosť batožinového priestoru. Inak veľa rozdielov medzi Golfami nenájdete, Sportsvan má mierne zmenený dizajn prístrojovej dosky a dôležité ja nastaviteľné zadné sedadlo.

Zdroj: VW AG
Zdroj: VW AG

Jozef Vydra
ZDROJ: VW AG

Komentáre k článku


Stream naživo