2023-03-10 11:29:00
Mitsubishi Outlander PHEV 2024
Mitsubishi Outlander PHEV 2024
Zdroj: Mitsubishi

Nemožné sa naozaj stane: Mitsubishi privezie úplne nový Outlander PHEV aj k nám

Úprimne, toto je doteraz najbombastickejšia automobilová správa tohto roka.

Mitsubishi sa vracia do Európy. Nie len ako predajca preznačených Renaultov, ale so svojim vlastným a celkom novým modelom. Ak vám po tejto správe nepadla sánka, pravdepodobne ste zabudli na ostatné roky, ba dekádu postupného miznutia Mitsubishi zo srdca automobilového fanúšika. Je jasné, že nový Outlander nie je Lancer Evo, ale minimálne je to doteraz najzreteľnejší a najhmatateľnejší znak návratu troch diamantov do Európy.

Možno si spomeniete, že japonská automobilka už roky nepriniesla žiaden nový model vlastného vývoja. Pred dvomi rokmi síce uviedla model Eclipse Cross PHEV, no v skutočnosti to bol starší Outlander so skráteným rázvorom a s karosériou modelu Eclipse Cross. I keď aj to sa z pohľadu tejto značky dá považovať za veľkú vec (pretože postaviť niečo také nemohlo byť lacné), stále to bolo čerpanie zo zásob a kombinácia už známych prvkov. Potom prišla pandémia a Mitsu stratilo s Európou trpezlivosť. Ohlásilo, že žiaden ďalší model už k nám neprivezie a svoje portfólio takpovediac nechá vyhniť, až kým zostávajúce modely nebude nikto kupovať, respektíve nebudú zodpovedať novým normám.

Proti tomu začalo európske Mitsubishi, všetci díleri a importéri mocne protestovať, a tak sme sa dočkali ohlásenia prechodného obdobia, v ktorom Mitsu predsa len prinesie nové modely, ktoré mu pomôžu vysporiadať sa s neustále sa sprísňujúcou emisnou politikou EÚ, no budú ho stáť skoro nič - to sú tie dva preznačené Renaulty.

Zdroj: Mitsubishi

Počuli sme správy o tom, že značka síce darovala modelu Captur meno ASX, no to len preto, aby mala čas na vývoj vlastného modelu, ktorého konceptuálny vzhľad sme tu tiež mali. A čo s Outlanderom PHEV novej generácie, ktorý už nejaký ten rok pôsobí na domácom japonskom trhu i v USA? Ticho.

Bolo to však ticho pred búrkou, pretože Mitsubishi vzalo g*le do hrsti a rozhodlo sa opäť zabojovať o zákazníka a všetkým dokázať, že ešte stále vie robiť nové autá.

Model Outlander je ohlásený na rok 2024. V druhej polovici tohto roka sa tak pravdepodobne dozvieme o aute a jeho európskej špecifikácii viac. Je však nepravdepodobné, že bude zásadne odlišný od PHEV verzie, ktorú majú k dispozícii Američania.

V skratke: ide o celkom nový model s novými rozmermi, s novými technológiami i s novým vzhľadom, ktorý však ťaží z dlhoročnej tradície plug-in hybridov značky Mitsubishi. Európske auto má mať pohon všetkých štyroch kolies vďaka dvojici elektromotorov tak ako Eclipse Cross.

Len pripomeniem, že Outlander sa za tri generácie v Európe stal kľúčovým artiklom značky. Od roku 2003 predala viac než pol milióna vozidiel a od roku 2013 predala 200-tisíc PHEV verzii (vtedy PHEV prišiel). D-SUV segment je v Európe mocný a plug-in hybridom budú nasledujúce roky veľmi priať. Overený plug-in s unikátnym pohonom všetkých kolies sa tak môže zaľúbiť nejednému zákazníkovi v EÚ.

Štvrtá generácia Outlanderu bude u nás len ako PHEV. Podkapotou má 2,4 litrový MIVEC atmosférický štvorvalec, pričom maximálny výkon sústavy je 252 k. Auto má batériu s kapacitou 20 kWh, čo je dosť na približne 80+ km na jedno nabitie. Auto má celkovú dĺžku 4710 mm, rázvor 2706 mm a hmotnosť 2020 kg. V batožinovom priestore má 478 litrov voľného objemu. Jazdí na 20-palcových diskoch a odtiahne brzdené bremeno s hmotnosťou do 1600 kg. Vozidlo ponúkne 5 až 7 miest. Americké ceny nemá zmysel uvádzať, európska cenotvorba je celkom iná. Viac fotografií nového Outlandera nájdete v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mitsubishi

Komentáre k článku


Stream naživo