2022-10-21 12:00:00
Mitsubishi XFC koncept bude
Mitsubishi XFC koncept bude realitou
Zdroj: Mitsubishi

Toto je skutočné nové ASX. Mitsubishi ho predstaví už o pár dní

Mitsubishi nedávno predstavilo "nové" ASX, no viac než Japonec je to Francúz. Toto však nie.

Mitsubishi dlho tízovalo novú generáciu ASX. Všetko vyzeralo zaujímavo, aj keď sme vedeli, že pôjde o model Captur pretvorený na obraz Mitsu. Lenže Japonci si s tým nedali veľa práce a zmenili len znaky a pár líšt.

Nie, v dnešnej dobe už naozaj nie sme zvyknutí na "badge engineering" teda na zmeny týkajúce sa výhradne loga na kapote. Keď už, nazývame to sesterský model a okrem zmeny znaku a jednej-dvoch líšt má sesterský model zmenenú aj celú karosériu, odlišné rozhranie infotainmentu, farbičky, sedačky, kľučky atď. Tak si to tu v Európe predstavujeme a túto predstavu "nové" ASX nenapĺňa. Už dávnejšie sme však počuli o nástupcovi ASX, ktorého Mitsu reálne pripravuje, no ešte nejaký čas potrebuje, kým model dokončí. A toto je ono. Kompaktné SUV, ktoré sa však ASX nevolá. Jeho meno je úplne odlišné a vôbec nie podobné. Volá sa XFC a v galérii si ho môžete pozrieť do detailu.

Zatiaľ sa dá stále písať o koncepte, avšak je celkom zrejmé, že Mitsubishi tento koncept pretaví do reálneho auta a reálne auto dizajnovo nebude mať od konceptu príliš ďaleko.

XFC je kompaktné SUV presne ako pôvodné ASX. Keď sa mu pozriete na zadné partie, ASX tam uvidíte celkom zreteľne. Nové auto sa však do Európy s veľkou pravdepodobnosťou nedostane podobne ako nová generácia modelu Outlander. Minimálne nie s konvenčným pohonom.

Auto sa oficiálne predstaví v Ho či minovom meste, v bývalom Saigone, vo Vietname na autosalóne už o pár dní. Práve Vietnam je jedným z kľúčových trhov pre japonskú značku a bude to tak aj v budúcnosti. Juhoázijské krajiny vrátane Vietnamu dostanú model FXC XFC v priebehu fiškálneho roka 2023, teda najskôr na jar budúceho roka. Mitsubishi však dodáva, že keď automobilka dokončí vývoj elektrickej verzie, práve tá sa môže dostať aj mimo štáty patriace do Združenia národov juhovýchodnej Ázie - ASEAN (Indonézia, Filipíny, Malajzia, Singapur, Thajsko, Brunej, Mjanmarsko, Kambodža, Laos a Vietnam). Ak sa po tomto chcete spýtať na Európu, spýtajte sa, nádej zomiera posledná tak ako v prípadenovej generácie modelu Outlander. Príchodu elektrickej verzie KFC XFC prakticky nič nebráni. Len to, že zatiaľ neexistuje a možno fakt, že zákazníci značky by radšej než plne elektrické ASX XFC videli to s výfukmi a s nádržou na nejakú horľavinu, prinajhoršom aj s nejakou tou batériou a elektromotorom v podobe doplnku. Niečo ako Outlander PHEV, alebo Eclipse Cross PHEV iba menšie a možno lacnejšie...


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Motor1, Mitsubishi

Komentáre k článku


Stream naživo