2022-07-29 08:40:00
Mini Aceman 2022 Concept
Mini Aceman 2022 Concept
Zdroj: Mini

FOTO Mini vstupuje do novej éry. Prvým z budúcej generácie modelov je Mini Aceman

Kompaktný crossover stojaci medzi Cooperom a Countrymanom.

Toto je Mini Aceman. Zatiaľ ho Mini označuje ako koncept, no zároveň je to prvá ukážka z novej generácie palety modelov tejto značky, takže si jeho parametre, veľkosť a dizajn treba ukázať. Je veľmi pravdepodobné, že sériový automobil bude len mierne oklieštený, v podstate však identický.

Nové Mini bude elektrické. Či sa ešte vôbec objavia aj spaľovacie agregáty, to zatiaľ nevieme, plug-in hybridov by azda bola škoda, veď tie má BMW urobené solídne a nová generácia by mohla byť ešte funkčnejšia. Ešte väčšia škoda by bola športových verzií s čisto spaľovacími motormi, ktoré poznáme dne. Ale nepíšme iba o škodách, začnú nás obviňovať, že riešime iba jednu značku.

Štúdia MINI Concept Aceman poskytuje prvý pohľad na úplne nové vozidlo, ktoré v budúcnosti modelovej rodiny premostí priestor medzi MINI Cooper a MINI Countryman,“ hovorí Stefanie Wurst, riaditeľka značky MINI. „Štúdia odráža, ako sa automobilka MINI pretvára na čisto elektrickú budúcnosť a čo možno od značky očakávať: pocit elektrifikovanej motokáry, pohlcujúci digitálny zážitok a silné zameranie na minimálnu ekologickú stopu.“

Žiaden chróm a žiadne kože, všetko recyklovateľné, alebo už recyklované. Také by malo byť Mini, hlavne však pôsobí autenticky. Akoby sa vďaka elektrickému pohonu vracalo do histórie, tam kde ho navrhol Alec Issigonis. Ten postavil auto maličké zvonku, no priestranné vnútri, položené nízko a jednoduché. A presne túto myšlienku sa pokúsili osvojiť si konštruktéri a dizajnéri pri modeli Aceman. Myšlienka jednoduchého interiéru v ktorom na výborný jazdný zážitok nemusí byť nič okrem volantu, sedadiel, radiacej páky a centrálneho kruhového prístroja s lištou s prepínačmi nájdete v kabíne aj tu. Akurát je všetko prepojené, konektívne, svietiace vďaka LED a OLED, no čačky a mačky celkom typické pre Mini súčasnosti Mini zminimalizovalo. Ale aby sa zrak mal čím potešiť, premieta srandičky na palubovku a na sedadlá a svieti farbičkami od výmyslu sveta. Crossover má na dĺžku len 4,05 metra, čo ho radí do populárneho segmentu B-SUV. Autiak má nový dizajn typických svetiel, ktoré už viac nie sú guľaté, sú zato matrixové a výrazne ohraničené denným LED svietením. Vizuál vozidla je azda stále nezameniteľný a keby predsa niekto zapochyboval, stačí sa pozrieť na prednú masku a do nej vložený britský Union Jack. Typickému vzhľadu pomáha aj výrazne odčlenenie sklenených plôch od plechov, akési vyvýšenie samotnej kabíny, samozrejme pri dohliadaní na maximálne úspornú aerodynamiku.

Mini podobne ako BMW príde do doby elektrickej s vlastným soundtrackom, ktorý si budete môcť optimalizovať cez jazdné režimy. Viac už písať naozaj netreba, obzrite si nové auto v priloženej galérii a posúďte sami ako sa Mini dokáže preniesť do novej éry.

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mini

Komentáre k článku


Stream naživo